Knuffelen om gelukkiger te worden

Op 21 januari 2016 vierden we voor de twintigste keer Internationale Knuffeldag. De kans dat je dat niet wist is groot, want in Nederland wordt de dag niet echt groots gevierd. Niet iedereen heeft vrienden of familie om te knuffelen, en daarom bestaat er ook knuffeltherapie. In de uitzending van CampusRadio vertelt Carollyne Tjong Ayong wat dat precies is. Ze is de eigenaresse van Lepeltje Lepeltjeeen bedrijf waar je professionele knuffelsessies kan boeken. Maar waarom is knuffelen nou zo goed voor ons? 

Tijdens het knuffelen komt het stofje oxytocine vrij in je hersenen. Dat is een hormoon dat je lichaam aanmaakt bij positief onderling contact tussen mensen. Dit stofje zorgt voor een gevoel van vertrouwen en verbondenheid, maar heeft ook nog een aantal andere functies. Zo verhoogt het je geluksgevoel en werkt het zelfs pijnstillend.

Volgens professor Dick Swaab, die onderzoek doet naar de hersenen, heeft de aanmaak van oxytocine zelfs invloed op hoe een persoon in het leven staat. In zijn boek ‘Jij bent je brein’ (2013) zegt hij het volgende:

“Oxytocine zorgt ervoor dat mensen meer van elkaar gaan houden. Het hormoon maakt mensen guller. De stof zorgt er ook voor dat mensen anderen sneller zullen vertrouwen en zich meer met elkaar verbonden voelen. Maar oxytocine is bijvoorbeeld ook de boodschapper die vertelt dat je genoeg gegeten hebt. Mensen met veel oxytocine in hun bloed zijn beter in het aanvoelen van wat andere mensen denken en bedoelen”. 

Meer weten over oxytocine? In de onderstaande video wordt uitgelegd wat het knuffelhormoon allemaal met ons lichaam doet.

 

Naast de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine, verlaagt door knuffelen ook de bloeddruk. Dat zorgt voor minder stress, waardoor de kans op een hartaandoening ook daalt. Ook het immuunsysteem wordt beter als je minder stress hebt, waardoor je dus minder snel ziek wordt. Best handig, aangezien we middenin een griepepidemie zitten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.