Nummer één in kraanwater

In de uitzending van 15 januari hoorde je hoe waterbedrijf Vitens zich hard maakt voor kraanwater op het menu bij restaurants. Nederland heeft in vergelijking met de rest van de wereld zeer hoge kwaliteit drinkwater uit de kraan stromen. Maar hoe zuiveren we dat precies?

Hier zie je een schematische weergave van hoe grondwatgrondwater schemaer wordt omgezet in kraanwater, wat ook gedronken kan worden.

De eerste stap is om het water uit de grond te beluchten en te ontgassen. Water dat diep in de grond zit komt moeilijk aan zuurstof, en om drinkwater te creëren is dat wel nodig. Er wordt zuurstof aan het water toegevoegd en tegelijkertijd worden de gassen (meestal afkomstig van de kleine organische verbindingen in het grondwater) eruit gefilterd.

Daarna wordt het water gefilterd op de grove deeltjes die nog in het water kunnen zweven. Die zinken hier naar de boden. Vervolgens wordt het water in een tussenkelder gebracht. Om zeker te weten dat het water volledig schoon is en klaar voor gebruik, wordt het twee keer door een hele fijne zandfilter gepompt. Zo is men er zeker van dat alle stukjes vuil uit het water zijn gehaald. Het water wordt naar een reservoir gepompt en van daaruit naar de huizen.

De onderneming KRNWTR maakte een filmpje voor de promotie van kraanwater, en waarom het beter is dan het drinken van bronwater:

Ben jij nou ook voor kraanwater op de menukaarten in de Nederlandse horeca? Teken dan hier de petitie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.