Richtprijs plastic tasjes wordt genegeerd

Alle Europese lidstaten moeten vanaf 1 januari 2016 verplicht maatregelen nemen om het gebruik van plastic tasjes te verminderen. De Nederlandse overheid heeft dat gedaan door een richtprijs van 25 cent per plastic tasje uit te geven. Let wel; het is een richtprijs en de ondernemer hoeft zich hier dus niet aan te houden. 

Dat is dan ook massaal het geval. Metro onderzocht dit door een rondje door een winkelcentrum te maken en kwam tot de volgende prijzen:

  • Schoenenwinkel Dolcis: 20 cent voor een plastic tas.
  • V&D: 10 cent voor een klein plastic tasje en 25 cent voor een groter formaat.
  • H&M: 10 cent voor plastic tas.
  • Hema: 10 cent voor een klein plastic tasje en 15 cent voor een groter formaat.
  • Zeeman: 5 cent voor een plastic tas of een statiegeldtas voor 1 euro. Deze tas mag je dan op elk gewenst moment inruilen bij de winkel voor 1 euro.
  • Action: 3 cent voor een plastic tas.

Hieruit kun je concluderen dat de richtprijs van 25 cent per plastic tasje sporadisch gebruikt wordt.

Waarom is een plastic tas slecht voor het milieu?

De reden dat de wij nu moeten betalen voor onze plastic tasjes is omdat er jaarlijks 8 miljard plastic tasjes in het milieu belanden. Van die 8 miljard tasjes zijn er maar liefst 7 miljard bestemd voor eenmalig gebruik. Wat er met zo’n tasje kan gebeuren als hij in het milieu belandt, zie je in het filmpje hieronder.

Opstartfase

In de eerste paar maanden kunnen ondernemers wennen aan het verbod. Als we de reportage van RTL Nieuws mogen geloven zal er door de overheid namelijk nog niet sterk gehandhaafd worden. In praktijk blijkt nog niet iedereen bewust van wat wel en niet mag. Een voorbeeld: de visboer op de markt mag nog gratis tasjes geven, op voorwaarde dat de vis dan wel direct in het plastic tasje terechtkomt. Wordt de vis al in plastic verpakt, dan mag er niet nog eens een gratis tasje bij. Punt van verwarring: het papieren tasje met plastic coating. Ook daar moet namelijk voor worden betaald. Of de overheid nog verduidelijkende maatregelen gaat nemen om de verwarring te verminderen, is nog maar de vraag.

In de uitzending praten wij met Michiel Roscam Abbing van de Plastic Soup Foundation over wat zij van de richtprijs van plastic tasjes vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.