“Wij geven commentaar met onze muziek”

Als je in Utrecht woont, heb je dit geluid waarschijnlijk vaak gehoord: de klanken van de gigantische klokken van de Dom. Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bespeelt deze klokken al vijf jaar. Fiebigs werkplaats ligt op 75 meter hoogte, bijna in de wolken. Daar helemaal bovenaan, in een kamertje van een paar vierkante meter, bespeelt ze de beiaard.

Dit doet ze in Utrecht elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend. Het repertoire? “Dat ligt er maar net aan wat er speelt in de wereld”, zegt ze. “Als stadsbeiaardier speel je in op de actualiteit. Wij geven commentaar met onze muziek”. Zo hoor je rond 11 november Sint Maarten liedjes en worden ook de Sinterklaasliederen niet overgeslagen. Maar ook met bijzondere gebeurtenissen klinken de klanken uit de Domtoren wel eens anders dan normaal. Zo speelde Fiebig na de aanslagen in Parijs het welbekende Imagine van John Lennon. Hier kreeg ze later veel complimentjes over. “Via Twitter bijvoorbeeld”, zegt Fiebig. “Het is altijd erg leuk om van de mensen op straat terug te horen. Verder is stadsbeiaardier namelijk een vrij eenzaam beroep”. Gelukkig voor Fiebig zijn de Utrechters luid in hun feedback. “Bewoners luisteren echt naar de beiaard en laten weten wat ze ervan vinden.”

Dit filmpje is daar een goed voorbeeld van. De stadsbeiaardier speelde afgelopen maandag al een korte tribuut aan David Bowie. Een Utrechter zette dit op Facebook en YouTube. Dit filmpje ging de hele wereld over.

Aanstaande zaterdag zal Malgosia haar hele uur besteden aan muziek van David Bowie. Niet per se omdat ze zelf zo’n grote fan is, maar omdat de muziek mooi klinkt op de klokken. Helemaal in Utrecht. “De klokken van de Dom zijn onder de beiaards heel bekend”, aldus Fiebig. “De Dom staat zeker wel in de top 5 van mooiste klokken; 34 van de 50 klokken zijn gegoten door beroemde broeders. De kwaliteit van de klokken is erg belangrijk en deze zijn gewoon heel goed. Het klinkt prachtig.”

Het hele interview met stadsbeiaardier Malgosia Fiebig is te luisteren in de uitzending van Campusradio van 15 januari 2016. Hier kan je luisteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.