Zo maak je je festival duurzaam

De gemeente moet veel strenger controleren op evenementen – en met name festivals – die in Utrechtse parken plaatsvinden. Dat vindt de Partij voor de Dieren. Verslaggever Fleur Verbeek bezoekt met fractievoorzitter Eva van Esch park Lepelenburg, dat volgens haar onherstelbaar beschadigd is.

https://soundcloud.com/campusblog/pvdd-festivals

De partij heeft een debat over het onderwerp aangevraagd.

Hoe schadelijk zijn die evenementen nu precies? Adviesbureau Ecofys ontwikkelde een methode om de CO2-uitstoot van evenementen in kaart te brengen. Bijvoorbeeld die van de Eneco-Tour:

eneco

89,92 ton CO2, dat wil zeggen: 719,36 ton CO2 in totaal. Dat is evenveel als 2857 ritjes op en neer naar Milaan met de auto en de volledige gas- en stroomvoorziening van 158 Nederlandse huishoudens voor één jaar.

Bron: Ecofys

 

 

Dat zijn indrukwekkende getallen. Maar er is ook goed nieuws. Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema voor festivalorganisatoren. En de techniek is steeds geavanceerder:

Dus, wil je deze zomer alsnog graag uit je dak gaan op een muziekfestival? Natuurlijk zetten we de meest groene opties voor je op een rij:

  • Roskilde Festival (Denemarken) – Won in 2014 de Green Operations Award in de strijd tegen voedselverspilling. Vrijwilligers verzamelden het overgebleven voedsel van de standjes op het terrein en deelde dat uit bij daklozen-, hulp- en asielzoekerscentra in Denemarken. In totaal werden 50,000 maaltijden uitgedeeld.
  • Glastonbury (Engeland) – Zet in op plastic bekertjes. Het personeel en bandleden krijgt ieder jaar herbruikbare roestvrijstalen flessen aangeboden. Het publiek wordt gevraagd zoveel mogelijk hervulbare flessen mee te nemen en die te vullen bij een van de vierhonderd waterpunten op het terrein.
  • Burning Man Festival (VS) – Het concept is simpel: deelnemers nemen alles – van eten tot instrumenten – zelf mee en laten het zonder sporen weer achter.
  • DGTL Festival (Nederland) – Hou je het liever iets dichter bij huis? ”DGTL festival heeft een systeem waarbij ingeleverde bekers meteen worden omgesmolten tot prullenbakken die blijven staan op het terrein,” vertelt duurzaamheidsadviseur voor festivals Paul Schurink bij EenVandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.