Een bijzondere hobby: Cosplayen

Bij cosplay verkleed en gedraag je je als een fictief personage. Het staat letterlijk voor ‘Costume Play’. In 2015 werd de eerste Dutch Comic Con gehouden met een Cosplay wedstrijd.

Kijk naar de verschillende kostuums die langs komen op Dutch Comic Con.

 

Cosplayer word je niet zomaar. Het is een tijdrovende en soms ook dure hobby. Hieronder lees je de verhalen van vier Cosplayers.

12722090_1218742981487822_2022917498_n
Bron: Gorch Foth

Gorch Foth
Cosplayen, ik doe dit al mijn hele leven! Al sinds mijn vierde ben ik helemaal verslaafd aan super helden. Inmiddels is dat 29 jaar geleden. Toen was ik Batman in een super goedkoop effen grijs kostuumpje met een cape van vilt.

Mijn vader was erg creatief en mijn moeder werkte in een atelier, dus ik kon al vroeg met een naaimachine overweg. Helaas heb ik weinig foto’s van mijn kinderjaren. Veel daarvan is verloren gegaan en ik hield niet van foto’s. Het was vooral gebrek aan zelfvertrouwen. Cosplay heeft mij mijn zelfvertrouwen terug gegeven!

 

 

Bron: Lysoenk

Lysoenk
Cosplayen is een leuke en uitdagende hobby. Met elk kostuum leer je weer wat nieuws, ook al kan het soms wat frustrerend of duur zijn. Tevens ontmoet je een hoop mensen in de ‘gemeenschap’ en heb je hierdoor een hoop vrienden.

Mei 2012 begon ik met cosplayen. Ik zat in het examenjaar van de middelbare school. Dan heb je aardig wat tijd om te doen wat je wilt. Op de laatste schooldag mochten we verkleed naar school komen. Ik ging toen als Rikku uit Final Fantasy 7.

 

Myra

Foto: Duncan fotografie
Bron: duncan fotografie

Het zo goed mogelijk nabootsen van een karakter/design vind ik geweldig. Als ik bezig ben met het maken van een kostuum zie ik langzaam het kostuum tot leven komen. Het geeft mij voldoening als ik er trots mee kan rondlopen over het evenement. Je laat je eigen kostuum zien dat niemand anders in de wereld ooit gedragen of verzonnen heeft.

Ik heb ooit een fotoshoot van Ariel de kleine zeemeermin gedaan. We waren bij een zwembad en meerdere kindjes wezen naar mij en riepen ‘Ariel’! Als een echte Disneyprinses zwaaide ik naar de kinderen en voelde mij erkend waarna de kinderen glunderend terugzwaaide.

 

 

 

Foto: Philip Romeyn
Bron: philip romeyn

Laura
In tegenstelling met zelf kostuums ontwerpen vind ik het recreëren en nabootsen van een bestaand design ook erg fascinerend. Je bent op dat moment een ander persoon en je kruipt even in een andere huid en bent weg van je dagelijkse sleur.

Ik ben een groot fan van de Scandinavische landen, hun cultuur en prachtige verhalen. Thor is daar één van. Voor de hamer heb ik met een vriend een heel project opgezet om deze zo accuraat mogelijk te krijgen. Met een lasersnijder zijn de originele tekens uit de film in plastic gebrand voor de zijkanten van de hamer.

 

 

Ben je benieuwd naar het proces wat bij zo’n kostuum vooraf gaat? Kijk dan snel naar aflevering 4 van CampusTalk Lente 2015/2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.