Twee vliegen in een klap

Een beest op je bord is heel normaal voor de meeste Nederlanders. Er is alleen een groep die we liever niet in ons eten zien: kleine beestjes met veel poten, of juist geen. Sommige mensen willen insecten wel eens proberen, maar de meeste halen er hun neus voor op. De voordelen voor het milieu wegen voor hen niet op tegen het idee dat er op een worm of sprinkhaan gekauwd moet worden. En hoe gezond zijn ze eigenlijk?

Het Voedingscentrum laat weten dat insecten veel goede voedingsstoffen bevatten, zoals eiwitten, ijzer en vitamines. In totaal zijn er ongeveer 1.900 soorten eetbaar, wel moeten ze goed verhit worden. Hoewel het kweken van insecten beter is voor het milieu dan veeteelt, is er nog niet bijzonder veel duidelijk over de risico’s van het eten en de productie. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn insecten van Nederlandse kwekers veilig. Wel is het beter om niet meer dan 45 gram per dag te eten. Insecten bevatten namelijk ‘chitine’, een stofje dat zorgt voor de stevigheid van hun pantser en skelet, in grote hoeveelheden zou dat klachten kunnen veroorzaken. Mensen met een schaal- of schelpdierenallergie kunnen daar extra gevoelig voor zijn.

Stiekem eten we in het Westen vaker insect dan we denken, bijvoorbeeld in E-nummers. Dat zijn toegevoegde stofjes die zorgen voor geur, kleur of smaak in voeding. De Keuringsdienst van Waarde maakte er een uitzending over.

Vooral in Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen als Thailand, China en Columbia zijn de friemelbeestjes een normaal deel van de maaltijd. Daar worden ze niet alleen gegeten als ‘noodzakelijk kwaad’, maar de bevolking ziet ze zelfs als lekkernij. BBC Four maakte de volgende documentaire.

Meer weten over beestjes eten? Kijk dan de uitzending van Lente 19 februari!

Uitgelichte afbeelding: Ron Dollete, via Flickr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.