De miljoenen regeltjes in Nederland

Vluchtelingen die naar Nederland komen, dienen een inburgeringcursus te volgen. Tijdens deze cursus leren de vluchtelingen een hoop dingen, maar lang niet alles. Eenmaal ingeburgerd komen onze nieuwe landgenoten namelijk voor een hoop vragen te staan.

 John Bergfeld (68) is een gepensioneerd docent. Hij is mantelzorger voor een Somalisch gezin dat in 2008 in Nederland kwam wonen. Het begon eerst bij kleine dingen, zoals het geven van bijles aan het gezin. Later werd voor John duidelijk dat het gezin financiële problemen had. Toen hij zijn hulp hiervoor aan het gezin bood, werd de oorzaak van veel problemen duidelijk.

Het gezin wist namelijk weinig van de regels in Nederland af. Zo was het niet bekend dat facturen binnen enkele weken betaald dienen te worden. Hierdoor gebeurde het dat er aan openstaande rekeningen al gauw aanmaningskosten werden verbonden. Maar ook kwam het gezin erachter dat je in Nederland genadeloos wordt gestraft bij het doorgeven van verkeerde informatie. Zo had het gezin niet de juiste waterstand doorgegeven, met een zware boete als gevolg.

John heeft, samen met een maatschappelijk werker, het Somalische gezin onder zijn hoede genomen. Hij helpt bij het lezen en beantwoorden van binnenkomende post. Daarnaast geeft hij uitleg over rekeningen en het betalen ervan. John vindt zijn hulp van groot belang, anders zou volgens hem het gezin verdwalen in het doolhof der bureaucratie.

Vluchtelingenwerk Nederland verzorgt cursussen voor nieuwkomers in Nederland. Lees hier meer over deze cursussen of kijk onderstaand filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=a9f4AITx4bY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.