Een kruideniersdagboek vol geheimen

De geschiedenis van het Kruideniersmuseum gaat vele kanten op. Van verhalen over marketing tot winkelproducten uit de vorige eeuw. Het dagboek van Betty Boerhave verbindt het museum met Utrecht en de industrie van de levensmiddelen.

Veel kleine musea in Nederland hebben het financieel zwaar. Dit blijkt uit onderzoek van Museumvereniging over musea in 2014. Relatief kleine museums zien vaak hun subsidie dalen of verdwijnen.

Het Museum voor het Kruideniersbedrijf in Utrecht leeft helemaal zonder subsidies. Dit kan het vooral doen dankzij sponsoren. Ook door de inkomsten uit de winkel onder het museum houdt het Kruideniersmuseum het hoofd financieel boven water. In uitzending CampusTalk 16 van Lente 2015/16 zie je hier meer over.

Het museum gaat in op de levensmiddelenindustrie van de negentiende en twintigste eeuw. Bekende verpakkingen en attributen uit grootmoeders tijd zijn hier te vinden. De geschiedenis die in het museum beschreven wordt, wordt hieronder door Frits Kockelmann verteld. Hij is de coördinator van het museum en weet veel over de geschiedenis.

 

Centraal in het Kruideniersmuseum staat het dagboek van Betty Boerhave. Deze vrouw had in de negentiende eeuw een kruidenierswinkel. Haar verhaal is in zeven dagboeken beschreven. De teksten zijn neergezet alsof ze zich in Utrecht afspelen. Debby Burggraaf is vrijwilliger in de winkel bij het Kruideniersmuseum. Zij vertelt hierbij wat het dagboek zo bijzonder maakt en wat erin staat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.