Het leven van de Matroesjka poppetjes

Matroesjka, Matrushka, Matryoshka, Matreschka, Metrashka of gewoon ‘de Russische pop’. “Eigenlijk is het pop in een pop in een pop in een pop,.” Zo legde Polina Verstappen het Matroesjka poppetje uit in de 18e uitzending van CampusTalk. Lees hier wat het poppetje doormaakt voordat hij als souvenirtje in de kast staat. 

We kennen de kleurrijk beschilderde houten poppetjes als een souvenir uit Rusland. Verrassend genoeg gaan er verhalen de rondte dat deze dametjes oorspronkelijk uit Japan komen. “In onze workshop leggen we altijd altijd dat het Japanse poppetje als inspiratie bron voor de Russische Matrioska heeft gefungeerd. In de 19e eeuw zijn de poppetjes naar Rusland gekomen,” vertelt Verstappen. In Japan waren de poppetjes naar de Japanse geluksgod Fukurama vernoemd. Ze stonden symbool voor geluk, voorspoed en wijdheid.

Een Russische houtbewerker. Bron: Polina Verstappen
Een Russische houtbewerker met lindehout. Bron: Polina Verstappen

De poppetjes worden meestal van lindehout gemaakt.De meest beroemde gebieden in Rusland waar dit hout vandaan wordt gehaald zijn: Sergiev Posad, Semenovo, Mardan, Nolinsk. Het hout voor de poppetjes wordt uit deze gebieden gehaald omdat daar veel bossen, ervaren houtbewerkers en geen andere werkgelegenheid is. Het hout wordt twee jaar gedroogd voordat de handwerkslieden de juiste vorm eruit kunnen snijden. Het hout moet niet te nat en niet de droog zijn. Als het hout gereed is, wordt als eerste het allerkleinste poppetje gemaakt. Daarna maakt de houtbewerker nog 5, 8 of zelf 15 poppetjes om het kleintje heen. Tot slot bedekt hij de poppetjes met een laagje zetmeel klei.

In onderstaand filmpje legt Larisa Bilous uit hoe de poppetjes beschilderd worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.