Korte- en lange baan: het verschil

Zwemmen is zwemmen, toch? Nou, in de praktijk ligt dat toch anders. Alleen al in het zwemmen in binnenbaden bestaan veel verschillende disciplines. Er is naast het verschil in afstanden ook een verschil in baansoort. De zwemsport maakt onderscheid tussen de korte- en de lange baan. De korte baan is een 25 meter bad, de lange baan is het dubbele, namelijk 50 meter.

Het zwemtalent Jesse Puts, te zien in uitzending zeven van CampusTalk in de lente van ’15/’16, blinkt uit op de korte baan. Hij zwom in oktober 2015 naar een Nederlandse titel op de 50 meter vlinderslag op deze baansoort. In december 2015 behaalde hij ook nog eens een bronzen medaille. Op het EK in Netanya zwom hij namelijk, met onder andere Ranomi Kromowidjojo, een succesvolle gemengde estafette.

estafetteploeg Jesse Puts
De ‘bronzen estafetteploeg’. Bron:(Facebook Jesse Puts)

Het behaalde succes komt natuurlijk ook vanwege de vele trainingsuren. Gezien de verschillen in baansoort, moet hij daar ook rekening mee houden in zijn trainingen. Jesse Puts legt uit waar zijn kracht ligt en waar hij op let wanneer hij in het trainingsbad ligt.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.