Man/vrouw/niet van toepassing

In uitzending 9 van CampusTalk leggen Wouter en Caro uit wat hun genderidentiteit voor hen betekent. Ook vertelt Niki Eleveld, voorlichter bij COC Midden Nederland, over de vervaging van de traditionele genderrollen. Zij is van mening dat de media een rol spelen in de acceptatie van mensen die zich als genderfluid* identificeren:

Ik denk dat er dankzij de media en internet meer aandacht is voor de grijstinten tussen de traditionele genderrollen en dat het gesprek hierover meer open en toegankelijk is geworden voor iedereen. Je hoeft niet meer een studie te hebben gevolgd om de pijnpunten en discussie te kunnen volgen. Dit zorgt ervoor dat mensen meer bewust en meer open-minded worden, en dat meer mensen woorden en erkenning krijgen voor hoe ze zich voelen en hoe ze zichzelf willen presenteren. Dat lijkt me alleen maar een hele mooie en nuttige verandering in hoe we over gender denken en praten! Ik denk wel dat traditionele genderrollen zullen blijven bestaan, er komen alleen meer ‘rollen’, of beter ‘identiteiten’, bij.

Platform Mindshakes besteedt veel aandacht aan dit thema. Zo is er nu een reeks verhalen van zogehete ‘Genderbenders‘ online, en publiceerde zij onlangs de onderstaande mini-documentaire What is a gender?.

Daarnaast zond de VPRO afgelopen november de documentaire Sex? Yes please! uit. “Vrijwel alles is mogelijk en wat je seksuele identiteit is, is voor iedereen anders”. Ook hierin komt genderdiversiteit aan bod.

Nog niet genoeg gezien? De korte film Break Free van Ruby Rose (bekend van o.a. ‘Orange Is The New Black’) is op dit gebied een zekere must see (let op: bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren). Ruby Rose is één van de eerste beroemdheden die er openlijk voor uit kwam genderfluid te zijn.

  • Genderfluid: “Gender Fluid is a gender identity best described as a dynamic mix of boy and girl. A person who is Gender Fluid may always feel like a mix of the two traditional genders, but may feel more boy some days, and more girl other days. Being Gender Fluid has nothing to do with which set of genitalia one has, nor their sexual orientation.” (bron: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=gender+fluid)
  • Genderdiversiteit: “Aandacht voor de verschillen en verscheidenheid binnen de aspecten van genderidentiteit, -rol en –expressie. Gaat breder dan enkel de gekende m-v indeling.” (bron: http://www.genderindeblender.be/woordenlijst.htm)
  • Genderidentiteit: “Verwijst naar het innerlijk gevoel een jongen, een meisje, beide of geen jongen of meisje te zijn. Meestal komt dit overeen met het biologisch geslacht: je wordt geboren met een meisjeslichaam en je voelt je ook meisje (en omgekeerd). Je psychologisch geslacht (je genderidentiteit) en je biologisch geslacht (je sekse) vallen dan samen. Maar het kan ook gebeuren dat deze twee stukken van jezelf min of meer in conflict staan. Dat je geboren bent met een meisjeslichaam maar je geen meisje voelt. Of dat je een beetje van de twee bent. Er is veel variatie mogelijk in de beleving van jongen of meisje zijn.” (bron: http://www.genderindeblender.be/genderidentiteit.htm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.