Proost!

Hop, gerst en gist. De enige ingrediënten die nodig zijn om van een saai glas water en lekker pilsje te brouwen. Maar dat kan nog veel leuker. Een brouwerij, restaurant en proeflokaal zijn de enige ingrediënten die nodig zijn om dat bier in een belevenis te veranderen. Samen vormen ze de brewpub. Een plek waar het personeel niet doet aan wijn bij het eten. Zelfs bij het toetje past wel een speciaal bier!

De brewpub is overgewaaid vanuit Amerika. Hun speciaalbier heet craft beer en heeft vaak bijzondere smaken. Bijvoorbeeld ‘gerookt bier’, dat goed bij burgers van de barbecue past (ook te zien in Lente aflevering 9 van CampusTalk). De brewpubs zijn tegenwoordig ontzettend populair door de vele gekke smaken die gebrouwen worden.

De verkiezing van de meest geliefde brewpubs in Amerika is net geweest. Mocht een reisje USA er niet in zitten, dan kunnen we altijd hopen dat de brouwsels binnenkort in Utrecht te krijgen zijn. Hier de top 5.

5. In de staat New York zit de Ithaca Beer Company Taproom. De biertjes staan bekend als smaakvol en zijn geliefd binnen en buiten de omgeving. Lokale boeren zorgen voor gerechten als de ‘cheddar ale soup’ (met ‘Green Trail’ pale ale van de brouwerij) en de ‘vegan brew burger’ met daarin brouwgranen als tarwe en spelt.

4906343378_5f9c51c9e1_o
James Willamor

4. De Urban Chestnut Brewing Company ligt in St. Louis, aan de Mississippi. De brouwerij is zo populair dat hij een  brewpub en een ‘biergarten’ heeft. Zoals de biergarten al belooft, heeft de brouwerij veel Duitse invloeden. Van de currywurst als snack tot biertjes met namen als ‘Ku’damm’ of ‘Schnickelfritz’.

14436343723_dec8c0c77d_o
James G. Milles

3. In dezelfde stad als de Urban Chestnut zit de Schlafly Tap Room. De eerste brouwerij die in St. Louis opende na de grote drooglegging. Elk jaar worden er ongeveer 70 verschillende bieren gebrouwen en ook de menukaart puilt uit. Daarnaast is er vrijwel elke dag een optreden te zien bij de brewpub.

8098907302_3dcec0dfaf_o
Steve Krave

2. Brouwerij Vivant ligt in de buurt van Detroit en Chicago, maar haalt inspiratie uit België. Het is ’s werelds eerste ‘groene’ brouwerij. Ze verbruiken minder water en energie. De pub lijkt op een Belgisch klooster, maar is eigenlijk een historisch mortuarium.

5443964644_e20651539c_o
Steven Depolo

1. In dezelfde streek als Vivant zit de Titletown Brewing Company. Op de kaart staan onder andere ‘Ctrl “Alt” Delete’ (een ale), ‘Brats, brats, and more brats’ (verschillende worsten) en de ‘Notorious P.I.G.’ (heel veel vlees, natuurlijk). Je kunt binnen drinken, maar ook op de ‘roof tap’. En, de mascotte is een pinguïn.

24517663059_faa3a91726_o
Justin Wilson

Uitgelichte afbeelding: Willium Billium, via Flickr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.