Kun je thuis wodka stoken?

In de speciale Russische uitzending van CampusTalk kon de wodka natuurlijk niet ontbreken. Wodka bestaat eigenlijk maar uit twee bestanddelen: pure alcohol en water. En die pure alcohol is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te stoken.

Sinds jaar en dag is het zelf stoken van alcoholische consumpties een echte ambacht, die vroeger thuis werd uitgeoefend. Maar in Nederland is deze huizelijke ambacht met een wet een tikje beperkt. Er mag thuis wel wijn of bier gebrouwd worden, maar andere dranken is wettelijk illegaal. Dit lijkt in eerste instantie uit gezondheidsredenen, maar is eigenlijk vanwege de accijns. De regering wil dat er over elke druppel alcohol accijns wordt betaald en als iedereen zelf gaat stoken is dat niet meer te controleren. Je kunt een vergunning aanvragen, maar dat heeft wel wat voeten in de aarde. De plek waar je alcohol stookt wordt geregistreerd als ‘accijnsgoederenplaats’, waardoor je over elke druppel zelfgebrouwen alcohol belasting moet betalen. Alle handelingen moeten vastgelegd worden, wat een nauwkeurige boekhouding vereist. En ook de ruimte waarin gestookt wordt, moet aan bepaalde eisen voldoen. Kortom, dat is zo gemakkelijk nog niet.

Toch wordt er hier en daar stiekem wel wat gestookt, voornamelijk voor eigen consumptie. Hieronder wordt heel kort en simpel uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat. Al heb je dan nog geen hoge percentage pure alcohol.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.