Waterliniemuseum wacht op mooi weer

Na jaren van verbouwing op het terrein ‘Fort bij Vechten’, was afgelopen oktober het Waterliniemuseum eindelijk klaar om het publiek te verwelkomen. Maar liefst zestig vrijwilligers staan het museum bij om te helpen. Het museum en de vrijwilligers verwachten de eerste echt grote drukte in het voorjaar.

Het museum kampt nog wel met wat opstartproblemen. “Toen het museum klaar was voor gebruik, kwamen we erachter dat het gebouw nog niet geheel regenbestendig was. Na een aantal dagen hevige regenval stond er in de gangen een grote laag water op de grond”, zegt rondleidster en vrijwilligster Fransje Bouvy (59).

Elektriciteitsdraden om het museum zo interessant en interactief mogelijk te maken, raakten door wateroverlast beschadigd. Inmiddels is dit opgelost en werkt alles in het museum als een zonnetje alhoewel nog steeds niet al het water buiten de deur gehouden kan worden. Daar wordt nog aan gewerkt.

Geschiedenis

Het Waterliniemuseum vertelt de geschiedenis over hoe Nederland zich met inzet van het water verdedigde tegen de vijand. “Wat veel mensen niet weten is dat dit het grootste infrastructurele project is geweest dat we ooit hebben gehad in Nederland. Daarom is het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt”, zegt Fransje.

Na toegang te hebben verkregen, ontvang je een bandje waarmee je bij een incheckpaal/telefoon met je postcode kan aanmelden. Vervolgens leg je, met behulp van die postcode, een persoonlijke reis af door het museum. Prins Maurits vertelt bijvoorbeeld over zijn briljante idee dat hij in 1589 kreeg en een soldaat laat je de zwakke plekken van de linie in 1794 zien. Daarnaast heb je onder andere de mogelijkheid om een virtuele parachutesprong te ervaren boven Nederland en zijn waterlinie.

Meer weten over de Hollandse Waterlinie. Bekijk onderstaand filmpje:

Wil je de zesde uitzending van CampusTalk, waarin het Waterliniemuseum verder aan bod komt, terugkijken. Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.