‘We denken veel te weten over de rouw, maar dat klopt lang niet altijd’

Daan Westerink is rouwdeskundige, ze gelooft dat het ene leed niet zwaarder is dan het andere: “denk niet ‘o gelukkig ze was al 80’, een kind dat sterft is niet erger of minder erg dan een oudere die sterft. Ook al kan het wel zo voelen.” Toch zegt ze dat afscheid niet alleen maar eenzaam is. ” Juist een sociaal leven is belangrijk, dat zorgt voor zo veel meer houvast.”

Leeftijd
“Juist als je zo lang samen met iemand bent, valt er een groot deel van je leven weg,” zegt Daan Westerink. “Liefde gaat niet over voor een partner, dat wordt nooit meer precies hetzelfde. Er is meer verlies, misschien ga je kleiner wonen, dan verlies je de buurt. Misschien verlies je familie of vrienden aan ouderdom. En zie maar weer een nieuw toekomstbeeld of doel te vinden op latere leeftijd, dat is lang niet zo makkelijk als wanneer je jong bent. Feit blijft: ook daarin zijn grote verschillen. De een kost het minder moeite dan de ander om er iets van te maken.”

Omgeving
“Wat de omgeving vooral kan doen is in de gaten houden wat je nodig hebt. Je gaat aan de slag met het opnieuw opbouwen van je bestaan. Dat is moeilijk, niet onmogelijk. In die veranderende draaikolk is het fijn dat dingen nog blijven hoe ze zijn. Een rouwende heeft helemaal niks aan ongevraagd advies als ‘neem toch een hond’. Langskomen en vragen of iemand een luisterend oor nodig heeft is juist wel een goed idee. Ben niet bang dat je oude wonden openhaalt, ze zijn nooit gesloten. De ander vertelt wel of hij wil praten of niet.”

16520461943_81deaf73f3_o
Tobias Mayr

Persoonlijke begrafenissen
“‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, zoals Cruijf zo passend zegt. Het is fijn dat er tegenwoordig meer ruimte is voor individuele vrijheid. Dat geeft mensen meer erkenning, een uitvaart past bij de overledene en de nabestaanden. Het is mooi om te zien dat er meer mengvormen ontstaan. Soms weten mensen helemaal niet meer wat ze moeten doen. Het kan goed zijn daarbij hulp te vragen van iemand die verschillende (buitenlandse) rituelen kent. Het blijft toch een afscheid.”

Advies
“Mensen proberen je verdriet weg te nemen en willen helpen je leven weer terug op de rails te krijgen. Dat bedoelen ze vaak goed, maar het is niet altijd slim om andermans advies op te volgen. Juist je eigen weg vinden kan het meest helpen. De vraag is hoe je met je verdriet om gaat. Je moet met verlies leren leven, dat kost ruimte, tijd, en een omgeving die dat verzorgt en steunt.

Tips
1. Zorg goed voor jezelf, kijk wat je nodig hebt. Wil je praten, of juist niet?
2. Er is niet zo veel gek. Misschien wil je niet eten, pieker je veel, of wil je samen zijn. Allemaal normaal. Je hebt aandacht en liefde nodig. Dat betekent niet dat je de overledene niet meer lief hebt.
3. Laat je niks opdringen door anderen.
4. Sta jezelf toe ook weer fijne dingen te doen. Naar het theater, de kroeg, het park. Ook alleen.
5. Hou contact met mensen die je daarvoor ook veel sprak. Soms moet je zelf om hulp vragen, dat komt niet altijd naar je toe.

Daan Westerink over rouwen:

Meer weten over rouwen? Kijk dan Lente aflevering 6 terug.

Uitgelichte afbeelding: Roel Wijnants, via Flickr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.