Hoe onderneem ik “sociaal”?

Sociaal ondernemen is hot. Nederland kent steeds meer sociale ondernemingen, bedrijven die naast winst maken ook de wereld verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de waterflessen van Dopper of de Chocoladerepen van Tony’s Chocolonely. Omdat een betere wereld toch echt bij jezelf begint, geeft CampusBlog tips om zelf socialer te ondernemen.

Tip 1: Wees zeker van je zaak

Of je nou zzp’er, (zelfstandig) ondernemer of freelancer bent, ook als je sociaal wilt  ondernemen moet je dienst, service of product van de hoogste kwaliteit zijn. Dat je met je onderneming ook positief bijdraagt aan deze wereld, betekent natuurlijk niet dat je product hier onder moet lijden. Ga dus voordat je überhaupt sociaal wilt ondernemen, bij jezelf te raden of je dienst, service of product daadwerkelijk kwalitatief goed genoeg is om de markt op te gaan.

Arne Flantua en Bartel Geleijnse van de succesvolle Utrechtse sociale onderneming The Colour Kitchen vertellen waarom:

 

Tip 2: Onderneem vanuit het je hart

Kies een product of service waar jezelf affiniteit mee hebt. Wanneer je vanuit je hart onderneemt en passie hebt voor wat je doet gaat sociaal ondernemen veel gemakkelijker. Omdat je als sociale ondernemer vaak op (nog) veel meer aspecten moet letten dan een ‘normale’ ondernemer, is het belangrijk dat je doet wat goed voelt.

 

Tip 3: Zet je in voor de maatschappij

Een belangrijk aspect van sociaal ondernemen is dat je, op jouw eigen manier, bijdraagt aan een betere wereld. Hierbij is het belangrijk dat jouw onderneming zich op de één of andere wijze inzet voor de maatschappij. Denk hierbij aan jongeren met een afstand tot arbeidsmarkt een kans bieden of het aantal plastic PET -flessen verminderen door met creatieve en innovatieve oplossingen te komen.

Tip 4: Gewoon doen!

Last but not least: sociaal ondernemen is vooral doen! Laat je niet beperken door allerlei randzaken en wees niet bang om af en toe een fout te maken. Of zoals Gandhi ooit zo prachtig sprak: “be the change you want to see in the world.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.