De geschiedenis van Huis Den Bol

Van Graven tot Utrechtse Jezuïeten en van Elisabeth Charlotte van Nassau tot aan Jort Kelder. Huis den Bol heeft aan heel wat chique mensen onderdak geboden. Lees hier meer over de geschiedenis van landhuis Den Bol waar Campus Talk in uitzending vier een bezoekje aan bracht.

 In 1639 werd door Philips Theodoor van Waldeck-Pyrmont, Graaf van Culemborg opdracht gegeven voor de aanleg van een buitenverblijf. Het buitenverblijf bestond uit een ‘speel-’ en ‘zomerhuis’, met een wandelpark. Voor het huis, toen ook wel genaamd ‘Het speelhuys van Sijn Genade’, werd een historische stuk grond uitgekozen van een zekere hoogte wat toen bekend stond onder lokale bewoners als ‘De Bol op Redichem’. Waarschijnlijk is het de plek waar in de middeleeuwen een burcht lag van de lokale landheren van Redichem. Men denkt dat het huis is gebouwd op de ruïnes van deze burcht.

Het speelhuis werd destijds gebouwd met twee verdiepingen en een torentje. Het wandelpark, gelegen op een grafelijk stuk grond, bestond uit een vrijwel vierkant stuk grond met lanen in kruisvormen en diagonalen. Deze lanen kwamen samen in een rond middenstuk. Dit middenstuk werd ‘Het Rondeel de Percken’ genoemd. Het middenstuk werd beplant met verschillende soorten vruchtbomen. Het wandelpad bestaat nog steeds.

Na het overlijden van Philips Theodor in 1645 kwam het buitenverblijf in het bezit van zijn zoon Hendrick Wolraed, die het weer doorgaf George Frederick van Waldeck-Pyrmont, de opvolgende graaf van Culemborg. De laatst genoemde was een bekend staatsman en krijgsoverste in de periode van het Europese verzet tegen de macht van Lodewijk XIV en tegen de Turken. Hij was gehuwd met Elisabeth Charlotte van Nassau.

In het rampjaar 1672 werd het ‘Speelhuys’ door de Fransen verwoest. De grond waar het had gestaan werd in 1721 in erfpacht uitgegeven aan de bouwman Aart den Dijker. Het werd destijds in de acte omschreven als ‘een stuk lands besloten in zijne grassen genaamd Den Bol, waarop het zogenaamde speelhuys gestaan heeft , op Redichem’…

Omstreeks 1845 werd het perceel in eigendom verworven door het Bisdom Utrecht. Door het Bisdom werd het huidige gebouw gesticht als zomerverblijf/recreatie-oord voor het ‘Seminarium der Jezuïeten te Culemborg.’ De kerk verkocht het huis in 1957 aan Johannes Marinus Driesen, die er een bedrijfje vestigde wat hij later weer moest sluiten vanwege de hinderwet. Hij verkocht de grond en het huis in 1961 aan Hendrick Jan Willem Brouwer en zijn echtgenote Yvette Tjerstrup. Het huis verkeerde toen in staat van ernstig verval. In 1963 werd het huis gerestaureerd en wat het uiterlijk betreft teruggebracht in de oorspronkelijk bedoelde architectuur. Dit gebeurde onder toezicht en met steun van Monumentenzorg. In 1969 werd het huis weer gemeubileerd. Sinds 1969 fungeert huis Den Bol weer als ‘Speel-’ of ‘Sommerhuys’.

Ook Jort Kelder was een keer te gast op Huis Den Bol. Bekijk hier hoe Jort zich heeft vermaakt:

 

Al interesse om de volgende bewoner van dit extravagante huis te worden? Kijk hier of het huis in jou prijsklasse valt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.