De vijf beste manieren om vals te spelen in de sport

Geef maar eerlijk toe. Als jij van winnen houdt, dan zal je er altijd alles aan doen om als eerste te eindigen. Het maakt eigenlijk niet uit of dat bij het ganzenborden, hardlopen of fietsen is. Iedereen vindt het leuk om te winnen. Maar zou jij ook valsspelen als jij weet dat je daardoor kan winnen?

In de vijfde uitzending van het zomerseizoen van Campustalk kon je zien hoe je met een motortje in de fiets een stuk harder kan rijden. Er zijn echter nog een aantal manieren om vals te spelen in de sport. Wij hebben de vijf beste manieren op een rijtje gezet.

 Lance Armstrong
Lance Armstrong © de:Benutzer:Hase

1. Doping
Lance Armstrong, Ben Johnson en Michael Boogerd. Het zijn drie voorbeelden van sporters die hun successen te danken hebben aan doping. Door het gebruik van stimulerende middelen boekten zij resultaten die zij waarschijnlijk zonder doping nooit hadden behaald. Vooral in de wielren- en atletiekwereld is doping (met name EPO, bloedtransfusies en anabolen) zeer populair gebleken in het verleden.

2. Mechanische doping
Het klinkt gek, maar deze vorm van doping zal de komende jaren alleen maar gaan groeien. In het voorjaar werd Femke van den Driessche bij het WK veldrijden betrapt op een elektrisch motortje in haar fiets. Sindsdien staat de wielrenwereld op scherp en wordt er bij grote wielrenwedstrijd gecontroleerd op zulke zogenoemde mechanische doping. Veel wielrenfans zijn er overigens nog steeds van overtuigd dat Fabian Cancellara in 2010 een motortje in zijn fiets gebruikte. In de Ronde van Vlaanderen reed hij uit destijds thuisfavoriet Tom Boonen wel heel snel uit het wiel op de Muur van Geraardsbergen. Oordeel zelf.

3. Matchfixing
Een fenomeen in de sportwereld wat elk jaar populairder is geworden. Matchfixing betekent dat je als gokker van tevoren met een sporter afspreekt om een wedstrijd op een bepaalde manier te beïnvloeden. In het geval bij een keeper vraagt een gokker bijvoorbeeld om een x-aantal doelpunten door te laten in ruil voor heel veel geld. Begin dit jaar werd duidelijk dat er ook in Nederland aan matchfixing wordt gedaan. In 2009 heeft Willem II-speler Ibrahim Kargbo zich laten omkopen met de opdracht om zijn ploeg te laten verliezen met meer dan één doelpunt verschil. Als het Kargbo zou lukken, dan zou hij maar liefst €25.000 euro krijgen. Grappig feitje is dat tegenstander van Kargbo, FC Utrecht, kans na kans miste. De wedstrijd eindigde in 1-0 en dat was niet genoeg voor Kargbo om het geld te krijgen.

Marathon London
De marathon van Londen ©Chmee2

4. De route afsnijden
Waarom helemaal moeite doen om een heel parcours te lopen, als je ook gewoon een groot stuk kan afsnijden? Dat is wat 34-jarige Jason Scotland-Williams ook dacht in 2014. Tijdens de marathon van Londen klom de Engelsman over een hek om vervolgens aan te sluiten bij de koploper en latere winnaar Mo Farah. Uiteindelijk liep Scotland-Williams de marathon uit in drie uur en acht minuten. Dat was bijna vier uur sneller dan zijn tijd het jaar ervoor. Daarnaast liep hij het tweede gedeelte van de marathon, volgens de tijdmeting, een uur sneller dan de winnaar Mo Farah. De Brit houdt overigens nog steeds vol dat hij niet heeft vals gespeeld, tuurlijk Jason.

5. Niet voordoen wie je bent
Bij de Paralympische Spelen in 2000 zorgde Spanje misschien wel voor de meest laffe vorm van valsspelen. Het Spaanse basketbalteam maakte onderdeel uit van een toernooi met geestelijk gehandicapte sporters. Elke wedstrijd werd gewonnen met ruimte cijfers en ook de finale tegen Rusland was geen enkel probleem voor de Zuid-Europeanen. Je ziet hem waarschijnlijk al aankomen. Achteraf bleek dat het team helemaal niet bestond uit mensen met een geestelijke beperking. De basketballers bleken een journalist, een advocaat, een ingenieur en een aantal studenten te zijn. Sindsdien doen er geen geestelijk beperkten meer mee aan de Paralympische Spelen.

Foto: © de:Benutzer:Hase

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.