De wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd: de voor- en nadelen

Sinds 1 januari 2016 is de wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd ingegaan. Deze wet maakt het voor werknemers makkelijker om langer door te werken en voor werkgevers goedkoper om mensen na hun pensioen in dienst te nemen. Wat houdt deze wet in en wat is de kritiek?

Het kabinet wil, middels de Wet Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd, dat 65-plussers de mogelijkheid hebben om langer vrijwillig te blijven doorwerken. Op deze manier zal ervaring niet onnodig verloren gaan. Per ingang van de nieuwe wet is het de bedoeling dat werkgever en werknemer samen overleggen over langer doorwerken. Voorheen kregen de meeste cao-werknemers nog automatisch ontslag als ze de AOW-leeftijd bereikten. In aflevering veertien van CampusTalk maakten wij kennis met de 72-jarige Gerrit de Rooij. Voor de Utrechtse de Rooij is het na ingang van de nieuwe wet aantrekkelijker om te blijven werken.

Naast de voordelen voor de 65-plusser zijn er ook veel voordelen voor de werkgever. 65-plussers die door blijven werken, zijn relatief goedkoop voor de werkgever. Zij krijgen namelijk AOW (Algemene Ouderdomswet) en gaan dus eerder akkoord met een lagere loon. Ook gelden veel werknemersverzekeringen niet voor de 65-plussers. Zij betalen bijvoorbeeld geen AOW-premie en houden daardoor meer brutoloon over. Bovendien hoeven werkgevers geen WW-premie voor de 65-plussers af te dragen. Daarnaast hebben AOW’ers minder lang recht op een uitkering bij ziekte: van twee jaar naar zes weken. Tot slot wordt het ontslagrecht versoepeld, waardoor het makkelijk is voor de werkgever om de werknemer te ontslaan.

Er is echter veel kritiek op de wet, omdat deze verdringing zou veroorzaken op de arbeidsmarkt. Onder andere CNV voorzitter Maurice Limmen spreekt zich openlijk uit tegen deze wet. “Die wet is op dit moment totaal ongepast. Juist nu zitten steeds meer ouderen – die nog niet met pensioen zijn – thuis.  En hun perspectief op een baan slinkt alleen maar”, aldus Limmen op de website van CNV. In onderstaand filmpje spreekt ook Barry Madlener van de PVV zich uit tegen de wet. De partij is voorstander van vrijwilliger langer doorwerken, maar men moet dan ook de mogelijkheid hebben om vervroegd te stoppen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.