Failliet gaan of naar de gallemiezen gaan

We hebben in onze uitzending de Utrechter het woord ‘faillissement’ laten spellen. En maar liefst een persoon wist het goed te spellen. Maar het woord faillissement heeft meerdere synoniemen, een daarvan is ‘gallemiezen‘. 

Bankroet, crash, insolventie, krach en mislukt worden ook als synoniem van faillissement weergegeven op synoniemen.net. Maar de website onzetaal.nl geeft aan dat ‘naar de gallemiezen gaan’ ook als ‘failliet gaan’ kan worden beschouwd.
De uitdrukking ‘naar de gallemiezen gaan’ wordt gebruikt in het Bargoens taalgebruik. Wat ook wel de taal voor de criminelen wordt genoemd. Deze taal bevat
veel Jiddische elementen, Jiddisch is een taal die vroeger door de Joden werd gesproken.En daardoor ook Hebreeuwse elementen. Het woord ‘gallemiezen’ slaat namelijk ook op het Hebreeuwse woord ‘gallamis’, wat kiezels, puin of gruis betekent.

Bekijk hier de uitzending waarin het woord faillissement gespeld wordt:
http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/
Schermafbeelding 2016-06-06 om 15.54.58

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.