Gemeente Utrecht noemt WhatsApp-groepen ‘heel belangrijk’

De zogenoemde ‘buurt-Whatsapps’ worden in steeds meer wijken gebruikt. De groepsgesprekken op de berichtendienst WhatsApp moeten er voor zorgen dat de buurten veilig blijven en dat bewoners alerter zijn. Martijn Traas startte zo’n groepsgesprek in de Utrechtse wijk Hoograven, zo was te zien in de negende aflevering van het zomerseizoen van CampusTalk. Traas helpt nu ook andere Utrechtse wijken met het opzetten van zulke WhatsApp-groepen onder de naam ‘Utrecht Alert’.

“Het werk van Martijn Traas is heel belangrijk voor de wijk Hoograven”, zegt John Verheyen, gebiedsmanager veiligheid Zuid van de gemeente Utrecht. “Naast zijn eigen wijk is hij dat eigenlijk ook voor de hele stad. Martijn heeft veel andere wijken geholpen met een buurt-Whatsapp, zoals Lunetten en Zuilen. De groepen zorgen voor een veiligere en oplettende buurt. De groep moet het echt bij het melden van vreemde situaties houden. Het moet geen gezellige praatgroep van buurtbewoners worden, maar Martijn houdt dat goed in de gaten.”

“Vreemde situaties in de wijk worden via de WhatsApp-groepen gedeeld en waar nodig komt de gemeente of politie in actie. Wij, als wijkbureau Zuid, zitten ook in de groep. Hierdoor blijven we op de hoogte van de ontwikkelingen in de buurt. Bij relatief minder gevaarlijke situaties, waar het alarmnummer 112 dus niet voor hoeft gebeld te worden, communiceren wij met de bewoners en kijken wij wat we kunnen doen.”

“Het is mooi om te zien hoe de WhatsApp-groep de wijk met elkaar verbindt. Laatst, in een periode van veel rumoerigheid in Hoograven, werd er een bericht geplaatst over een groepje jongeren die de hele avond op een bepaalde plek zat. Een andere bewoner zei dat hij zijn hond nog moest uitlaten en dat hij zijn rondje zou vergroten zodat hij er langs kon gaan. Later bleek één van die jongeren gewoon in de wijk te wonen en was er niets aan de hand. Het is goed om te zien dat de buurtbewoners zo betrokken zijn met de wijk.”

In mei werd er een ‘alert-tegel’ geplaatst in Hoograven door burgemeester Van Zanen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.