Help! Eerste hulp bij kloosterbezoek

Hoewel nog maar weinig jongeren tegenwoordig voor het traditionele kloosterleven kiezen, neemt de vraag naar retraites flink toe: in Nederland kun je op steeds meer locaties tijdelijk binnen de muren van een klooster vertoeven. Maar wat neem je mee en hoe ziet een dagschema er uit? Vier vragen.

Wat is een retraite?
Een retraite betekent letterlijk ‘jezelf terugtrekken’. Het is een tegenwicht voor ons drukke bestaan. Tijdens een retraite kun je even op adem komen, weg van de dagelijkse beslommeringen zoals studie, werk en het onderhouden van sociale contacten. Doel is om dichter bij jezelf te komen en inzicht te krijgen in wat je nu echt wilt. Een retraite kan in volledige stilte, maar er zijn ook genoeg weekenden waar je gewoon mag praten (‘open retraites’).

 Hoe ziet een dag in het klooster eruit?
Het stoffige imago van retraites heeft de afgelopen jaren een transformatie doorgemaakt. Veel kloosters bieden speciale jongerenprogramma’s aan, doorgaans bedoeld voor mensen tussen de 18 en 30 jaar. Afhankelijk van het thema van de retraite kan een dagindeling er als volgt uitzien:

• 07.00 uur | Ochtendmeditatie en yoga
• 08.30 uur | Ontbijt
• 10.30 uur | Ochtendprogramma: workshop of lezing over het thema
• 13.00 uur | Lunch en vrije tijd
• 15.00 uur | Middagprogramma: discussiegroep of een wandeling
• 18.30 uur | Avondmaaltijd
• 20.00 uur | Avondmeditatie
• 21.30 uur | Afsluiting van de dag

Wat heb je nodig?
Als je eenmaal een retraite hebt geboekt, staat het volgende vraagstuk al snel voor de deur: wat neem je allemaal mee? 

  Comfortabele kleding
•  Een paar warme sokken
•  Plaid of omslagdoek
•  Wekker (+ batterijen)
•  Notitieboekje
•  Optioneel: een boek
•  Doorzettingsvermogen
•  Open geest

 Waar?
Er zijn genoeg kloosters in Nederland die hun deuren openstellen voor bezoekers. Een overzicht van enkele retraitelocaties:

<iframe src=”https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1EmisnRd9zc1GXz7iEddyAZ_Yaic” width=”640″ height=”480″></iframe>

Meer weten?
Geen alcohol, seks, werk of vakantie, maar een strak schema van stilte en meditatie. Het monnik- of nonnenschap is een keuze die nog maar weinig jongeren maken. Ben je benieuwd hoe geestelijken hier zelf mee omgaan? 
CampusTalk ging het klooster in en sprak met twee nonnen. Bekijk hier de vierde uitzending terug.

En er zijn nog meer reportages over jong kloosterleven:
Giel Foubert, of Lobsang Nyima zoals zijn monnikennaam luidt, is vijftien jaar oud als hij toetreedt tot het boeddhistische klooster Jonang in Noord-India. Het toevlucht nemen gaat echter niet gemakkelijk: de Belgische kinderrechter probeert de jongen in 2013 (tevergeefs) tegen te houden. Op NPO Radio 1 vertelt Giel samen met moeder Sabine over zijn leven als boeddhistische monnik.

De Evangelische Omroep (EO) heeft een reportage gemaakt over de 20-jarige Fien. Ze woont in één van de strengste kloosters van Nederland en wordt daar opgeleid tot christelijke non. Bekijk de uitzending hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.