Iedereen kan amateurweerman worden

Voor het weer van morgen kan je gebruiken van kranten, televisie en social media om te weten wat voor dag het gaat worden. Maar hoe leuk is het om zelf een poging te wagen om de temperatuur en de neerslag te voorspellen? Het is tegenwoordig niet moeilijk om zelf aan de slag te gaan als amateurweerman.

Op dit moment koop je op het internet zeer complete weerstations voor een lage prijs. Voor ongeveer honderd euro kan je al aan een pakket komen met vijf sensoren die het weer kunnen voorspellen. Zo’n weerstation kan daardoor meten wat de windrichting en windsnelheid wordt en daarnaast kan het de temperatuur, neerslag en buitenluchtvochtigheid meten.

Sensoren
Als je tot in detail het weer wilt analyseren, dan zijn er nog een aantal sensoren die de omstandigheden nog beter begrijpen. Dankzij het meten van de luchtvochtigheid weet je namelijk of het schraal weer is, of juist heel erg benauwd. Met een barometerstand weet je of de luchtdruk zal dalen of stijgen, zodat je kan zien of het weer gaat veranderen. Ook kan je nog gebruik maken van een UV-sensor om te zien hoe scherp de zon op dat moment is.

Het aanschaffen van een weerstation is niet moeilijk, maar het vergt wel even wat tijd om het apparaat te snappen. Zo moet je ook rekening houden met een aantal zaken, zodat je wel op de juiste manier de omstandigheden kan meten. Hang bijvoorbeeld de zogenoemde anemometer (voor de windrichting en -snelheid) op een plek waar de wind vrij spel heeft. Maar houd er ook rekening mee dat zulke sensoren draaien op batterijen. Hang je het apparatuur te hoog op een lastige plek, dan wordt het constant een hele uitdaging om de batterijen te vervangen.

Tips
Let er ook op dat de thermometer niet in de volle zon hangt. De temperatuur van een volle zon kan namelijk erg vertekenen met de werkelijkheid. Schrik dus niet als er op de thermometer staat dat het 45 graden is, want dan kan het betekenen dat je de sensor op de verkeerde plek hebt opgehangen. Hetzelfde geldt voor de regenmeter. Hang je de buis te dicht naast een muur, dan kunnen er extra druppels in de sensor komen en dat betekent tevens een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Kies de plekken van de sensoren daarom zorgvuldig uit.

Wil je nou weten hoe het werk van een amateur-weerman eruit ziet? CampusTalk ging in uitzending 11 van he zomerseizoen op bezoek bij Jos Werkhoven om te zien hoe zijn weerstation eruit ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.