Jezelf 57 jaar opsluiten in Utrecht, Suster Bertken deed het

Je moet het maar willen: jezelf laten inmetselen in een piepklein kamertje in de Buurkerk in de binnenstad van Utrecht. Berta Jacobsdochter – beter bekend als Suster Bertken – deed het in de vijftiende eeuw. Bertken zat in totaal 57 jaar lang in haar kamertje en leefde in de vijftiende eeuw.

In aflevering 3 van CampusTalk zag je al dat Utrecht veel verborgen plekjes kent, maar Utrecht kent ook veel onbekende verhalen. Het verhaal van Suster Bertken vertelt stadsgids Wendy de Keyzer maar al te graag tijdens haar rondleidingen. “Mensen zijn vaak verbaasd”, vertelt De Keyzer.

“Jezelf vrijwillig laten inmetselen in een kamertje van vier bij vier meter voor zo’n lange tijd is natuurlijk ook bijzonder”, gaat De Keyzer verder. “Maar helemaal vrijwillig was het ook weer niet denk ik. Het moest waarschijnlijk van haar vader uit boetedoening.”

Suster Bertken sloot zich op in een cel van de Buurkerk. Een gedenksteen in de Choorstraat herinnert daar nog aan, net als een afbeelding op de Maartensbrug. Meer weten over Suster Bertken? Bekijk de uitleg van de stadsgids:

Eén gedachte over “Jezelf 57 jaar opsluiten in Utrecht, Suster Bertken deed het

  • 30 juli, 2017 om 22:12
    Permalink

    Het bijschrift bij het begin van bovenstaande video luidt: “Suster Bertken sloot zichzelf 57 jaar op in de Buurtberk”. “Buurtberk” s.v.p. corrigeren in: Buurkerk.
    Bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.