Laat je verrassen door Random Records

Het bedrijf Random Records bestaat uit vijf enthousiaste studenten met een gezamenlijke passie: vinyl! Bij dit jonge bedrijf, dat zijn ontstaan kende tijdens de minor Entrepreneurship aan de Universiteit van Amsterdam, kan je een pakketje vinyl kopen zonder de inhoud daarvan te weten. Met Luuk Ballhaus (23), aanwezig vanaf het eerste uur, sprak een van onze redacteuren over het ontstaan van Random Records en droomde Luuk hardop over een toekomstige vinyl-beweging.

“We deden gezamenlijk de minor Entrepreneurship aan de UvA. Je leert ondernemen aan de hand van een eigen bedrijf. Spelenderwijs leren zeg maar. Iedereen in onze groep draaide platen, en het zou zonde zijn als wij daar niks mee deden. Als je iets doet waar je passie bij ligt is het eenvoudiger er veel tijd en moeite voor te doen.”

Foto: Frank Nagel
Foto: Frank Nagel

“Als klant kan je bij ons een abonnementnemen, en dan krijg je iedere maand een vinyl pakket thuisgestuurd. In het pakket zitten dan drie, voor de klant onbekende, albums. Je kan kiezen uit verschillende muziekstijlen: Rock/Pop/Blues, Jazz/Soul/Funk of een totaal verrassingspakket. Eerst deden we alles in één pakket, maar dat bleek niet goed te werken. We proberen in ieder pakket één grote naam te stoppen en twee onbekendere artiesten. Vooral mensen van onze leeftijd willen we op die manier kennis laten maken met oudere muziek.” Toch i

s de groep tussen de 40 en 50 jaar ook geïnteresseerd in de vinyl verrassing.

Mensen over de hele wereld hebben dat magische moment al mogen meemaken. “Tot in Indonesië aan toe hebben wij mensen blij gemaakt met onbekende platen.” Ook aan de andere kant van de oceaan is Random Records hard aan de weg aan het timmerren. Er ontstaat een glimlach van oor tot oor op Luuk zijn gezicht. Hij vertelt dat zij contact hebben met een Canadese jongen die ook een collectie heeft opgekocht. “Wij hopen te kunnen uitbreiden naar Canada. Die jongen is een kennis van één van ons. Als het concept in Canada aanslaat gaan wij kijken of op andere universiteiten ook studenten zijn die zich interesseren in vinyl. Zo kan er op termijn een netwerk ontstaan over heel de wereld. Ik hoop dat de vinyl beweging hip blijft, dat mensen het leuk blijven vinden om plaatjes te draaien. Met een beetje geluk kunnen wij daar dan in meegroeien.”

De platen zijn allemaal tweedehands. Reden hiervoor is dat de kosten van het abonnement laag blijven, en het toegankelijk is, ook voor beginnende verzamelaars om mee te doen. Random Records koopt de platen op in grote collecties. “Grote collecties zijn relatief goedkoop. Wij willen ook mensen van onze eigenleeftijd kennis laten maken met vinyl. Niet iedere student heeft zo veel geld dat hij twee of drie tientjes neerlegt voor de nieuwe Adele.” De kans dat er in die collectie een pareltje verstopt zit is dan ook aanwezig. “The White Album van The Beatles, en van de eerste drukken van Dark Side of the Moon van Pink Floyd en een aantal vroege Stones-albums.” Deze platen zijn veel meer waard dan het pakketje die je voor €17,95 thuisgestuurd krijgt. “Nee, wij houden deze platen niet zelf. Dat is juist de magie, de kans dat je het pakketje openmaakt en ineens echt een hele goede plaat thuis hebt liggen.”

Bekijk in deze uitzending het item over DJ Prace, die naast vinyl zijn DJ-sets wilt uitbreiden met eigen instrumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.