Mesjokke: experimentele chocolade

Op het bedrijventerrein Drenthehaven in Nieuwegein is in het oude distributiekantoor van PostNL een eenvoudig chocoladefabriek(je) gevestigd. Hier werken de vier vrienden Luc, Per, Wouter en Jasper onder de naam ‘The Chocolate Explorers’ aan hun bean- to- bar Mesjokke chocoladerepen.

Schermafbeelding 2016-04-29 om 09.25.09
Per Vonk en Rosalie Fidder scheiden het vlies van de cacaobonen

Als chocolade bean-to-bar is, betekent dit dat iedere stap van het maakproces wordt gedaan door de chocolademaker. De mannen van The Chocolate Explorers scheiden dan ook onder andere zelf het vlies dat om de cacaoboon zit en verpakken handmatig hun chocoladerepen. “We doen dit een beetje op een kneuterige manier”, vertelt Per Vonk van The Chocolate Explorers terwijl hij blikt naar de stofzuiger die hem een handje helpt bij het verwijderen van het vlies. In de eerste uitzending van CampusTalk is te zien hoe Vonk te werk gaat.

“Massaproductie past hier niet en sluit ook niet aan bij onze visie. We willen liever met kleine ondernemers bezig zijn, omdat zij net als wij iets willen veranderen aan de wereld”, vertelt Vonk. Mesjokke chocolade ligt dan ook niet in de schappen van de Albert Heijn of de Jumbo, maar juist bij kleinere ondernemingen als koffiebranderij 30mil en restaurant Kopi Susu.

Mesjokke Chocolade in Kopi Susu
Mesjokke Chocolade in Kopi Susu

De naam Mesjokke hebben de vier vrienden zelf bedacht: “De naam zegt het al. Het is gek op een positieve manier”, vertelt Vonk. Hij vervolgt: “Wij doen allemaal wat maffere dingen. Zo hebben we proeverijen met kaas en chocolade en chocolade met bier. Ook hebben we chocolade zeep en chocolade bier op de markt.” Als nieuw experiment staan er twee kaasjes met cacao te rijpen. “Dat vinden we leuk én Mesjokke om te doen”, aldus Vonk.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.