Hoe snel moet de brandweer ter plaatse zijn?

Als er brand uitbreekt in je woning, wil je wel dat de brandweer snel voor je deur staat. Toch gaat dat niet altijd goed. In Zeeland brandde vorig jaar een lunchroom af, omdat de brandweermannen pas na 21 minuten arriveerden. Van melding tot arriveren, hoe lang mag de brandweer daar eigenlijk over doen?

In aflevering 3 van CampusTalk van zag je de vrijwilligers van de brandweerpost in Zuilen al zo snel als ze konden uitrukken. De optelsom optelsom van de tijd die de brandweer nodig heeft om een melding binnen te krijgen, in de wagen te stappen, plus de rijtijd tot de brand, noemt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de responstijd.

Gemiddeld doet de brandweer in Utrecht er in 2015 7 minuten en 30 seconden over om bij een brand te komen. Een jaar eerder, in 2014, was dat nog 7 minuten en 6 seconden. Ietsje langzamer dus, maar voldoet Utrecht hiermee aan de richtlijnen?

Ja. De wet zegt dat de brandweer bij portiekwoningen, portiekflats en woningen voor ‘verminderd zelfredzamen’ binnen 6 minuten na de melding voor de deur moet staan. Bij andere woningen, ziekenhuizen, winkels en scholen is 8 dat acht minuten. Mocht er brand uitbreken in een kantoor, sportclub of bedrijf moet de brandweer binnen 10 minuten ter plaats zijn.

Langzaamst
Maar in hele uitzonderlijke gevallen mag de brandweer hiervan afwijken. Dan geldt 18 minuten als de norm. Utrecht heeft het met 7 minuten en 30 seconden dus prima voor elkaar. De snelste is Utrecht niet, dat is Rotterdam-Rijnmond met 6 minuten. Drenthe is met 9 minuten en 54 seconden het traagst.

Hoe ziet een uitruk van de brandweer er eigenlijk uit? Bekijk de post in Zuilen in actie:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.