Vluchtelingen, omdat wij zo weinig weten

Vluchtelingen zijn tegenwoordig het gesprek van de dag. Iedereen heeft er een mening over, maar wat weten wij eigenlijk over deze mensen? In deze blog de cijfers en feiten op een rijtje.

Wanneer is iemand een vluchteling?
In het Vluchtelingenverdrag staat dat iemand een vluchteling is die vlucht van zijn thuisland vanwege gegronde vrees. Dit kan zijn: politieke overtuiging, nationaliteit, godsdienst, seksuele voorkeur of ras. Door het Vluchtelingenverdag krijg je in Nederland een asielvergunning en wordt je niet teruggestuurd naar het thuisland wanneer hier een gegronde reden voor is.

In Nederland
Dit jaar zijn in de eerste twee maanden 4.318 asiel aanvragen binnengekomen, waarvan 1.040 mensen uit Syrië zijn. In 2015 waren er 43.093 mensen die asiel aanvroegen.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de vluchtelingenstroom in Nederland sinds 2015, kun je de tabel hieronder bekijken van Vluchtelingen Werk Nederland.

Vluchtelingencijfers

Het aantal mensen in de opvang in mei 2016 is hieronder te zien en komt uit een onderzoek van Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
Opvang

Wanneer krijgen mensen asiel in Nederland?
In Nederland kan iedereen asiel aanvragen. Zoals we hiervoor al benoemde is iemand een vluchteling als hij/zij vlucht. Dit is ook een eis als je een verblijfsvergunning aanvraagt.

Hulporganisaties
Er zijn in Nederland veel hulporganisaties waarbij je je kan aanmelden om vluchtelingen te helpen. Op twitter is vooral te zien dat er veel vraag en verbazing is omtrent de vluchtelingenproblematiek. Hieronder enkele tweets.

Schermafbeelding 2016-06-07 om 12.52.56 Schermafbeelding 2016-06-07 om 12.53.34 Schermafbeelding 2016-06-07 om 12.55.07 Schermafbeelding 2016-06-07 om 12.55.21

In de uitzending van CampusTalk CT3 is te zien dat studenten van de HKU een project hebben opgestart waarbij vluchtelingen kunstwerken maken. Kijk het hier terug.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.