Waarom een draagmoederpaard?

Draagmoederpaarden zijn op dit moment een bekend fenomeen. Bij deze behandeling draagt een merrie, net zoals bij mensen, een veulen van een ander paard. Op de faculteit dierengeneeskunde op Universiteit Utrecht gebeurt dit aan de lopende band.

In aflevering 11 van CampusTalk zomerseizoen 2015-2016, lieten we al zien hoe zo’n behandeling precies werkt. Voor veel paard eigenaren met kwaliteitsmerries is dit een handige manier om je paard niet te belasten met een zwangerschap. Hier volgen drie redenen van hoogleraar voortplanting Universiteit Utrecht, Tom Stout, om aan draagmoeders te beginnen:

Reden 1:

‘Er zijn veel type merries die voor welke reden dan ook niet instaat zijn om hun eigen veulen te dragen, dat heb je wel eens met paarden. Bijvoorbeeld een paard die wedstrijden loopt. Dan moet je goed begrijpen dat een combinatie van een veulen dragen en hoog springen of hard rennen er niet in zit. Daarom spoelen wij een eitje uit de baarmoeder van de goede sportmerrie en stoppen die in de draagmoeder, waardoor zij kan blijven sporten.’

Meneer Stout laat de eicellen van een paard zien
Meneer Stout laat de eicellen van een paard zien

 

Reden 2:

‘Er zijn natuurlijk ook merries die wel eens een beschadiging opgelopen hebben of iets mankeren. Deze merries zijn dan wel vruchtbaar, maar niet instaat om hun eigen veulen te dragen. Denk hierbij aan paarden die een gebroken been hebben of iets dergelijks. Dan kan er dus ook gebruik gemaakt worden van draagmoeders.’

Reden 3:

‘En dan als laatste reden: als je als eigenaar een goede merrie hebt die veulens kan krijgen die veel geld waard zijn, wil je dit misschien meer dan vier à vijf per jaar. Als je dan nagaat dat een paard ongeveer elf maanden zwanger is en per keer maar één veulen kan krijgen, zit je aan een limiet van een veulen per jaar tenzij je iets met embryo transplantatie doet. Het is eigenlijk allemaal commercieel.’

Hoe vervelend het ook klinkt worden over het algemeen de minder mooie, lelijke merries draagmoeders. Deze paarden dragen elk jaar een veulen. Dit is volgens Stout niet zielig. ‘In de natuur worden paarden ook elk jaar opnieuw zwanger. Een draagmoeder wordt ongeveer vijftien jaar oud. Mocht een paard minder kinderen krijgen dan is over het algemeen de levensverwachting wel hoger. ‘

En mocht je je afvragen of het heel zielig is dat het veulen niet met zijn echte moeder opgroeit? Het verschil zie je bijna niet, joh…

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.