Wat te doen als konijnen mee gaan sporten?

Met het voorjaar in volle gang, is de groei van het aantal konijnen en ganzen in de natuur een logische bijkomstigheid. Toch zorgen deze dieren ook voor overlast op bijvoorbeeld sportvelden, begraafplaatsen en weilanden. Zo graven ze kuilen en tunnels, en door de ontlasting die ze achterlaten willen koeien bijvoorbeeld niet meer op de vervuilde weilanden grazen.

Nu is iedereen het erover eens dat dit probleem moet worden opgelost.

Het vangen van konijnen met behulp van een fret. Foto: Jasja Dekker
Het vangen van konijnen met behulp van een fret. Foto: Jasja Dekker

Zo heeft de provincie Utrecht nu toestemming gegeven om nu ook tijdens het paarseizoen, te jagen op deze dieren. Voor konijnen betekent dat, dat ze jongen kunnen hebben, terwijl er op hen gejaagd wordt. Daarnaast mogen de jagers, los van hun geweer, ook gebruik maken van roofdieren zoals fretten en roofvogels. In de uitzending van CampusTalk kon je al zien, dat er wel degelijk verschil zit tussen de plezierjacht, en het zogenaamde wildbeheer.

Toch is er genoeg reden voor de Partij voor de Dieren om ontstemd te zijn. Zij hebben dan ook vol ontzetting gereageerd op het besluit van de provincie Utrecht. Volgens hen zijn er genoeg andere manieren om de overlast op te lossen.

Verschillende veldonderzoeken toonden deze manieren om de overlast op te lossen al aan. Zo wordt er gepleit voor antigraafrasters, geurstoffen die konijnen op een afstand houden en het creëren van een alternatieve plek voor de konijnen. Een zogenaamd ‘konijnen-paradijs’ te maken, trekken de konijnen eerder weg bij de locatie waar ze overlast veroorzaken.

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, blijft het momenteel dan ook niet bij het besluit van de provincie. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld, waar inmiddels door de provincie op is geantwoord. Zij geven in hun antwoorden aan dat er al van alles is geprobeerd in het bestrijden van de overlast, en dat het faunafonds om die reden dan ook een positief advies heeft gegeven voor een ontheffing.

Benieuwd naar hoe het er nou precies tijdens de plezierjacht aan toe gaat? Jort Kelder liet het al zien in zijn programma ‘Hoe Heurt Het Eigenlijk’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.