Binnen tien jaar een wereld zonder landmijnen

Er vallen jaarlijks nog steeds vele slachtoffers door onontplofte landmijnen. Zelfs mijnen uit de Tweede Wereldoorlog verwonden en doden burgers. In de laatste uitzending van CampusTalk maakten wij kennis met Massoud Hassani en Suzanne Oosterwijk, die beiden strijden voor een wereld zonder landmijnen binnen tien jaar. 

In het filmpje legt Hassani uit dat het 1100 jaar zal duren voordat alle mijnen de wereld uit zijn. Tenminste, als de mijnen worden verwijderd op de traditionele manier. Met zijn Mine Kafon moeten de landmijnen binnen tien jaar de wereld uit zijn.

Op de traditionele wijze worden landmijnen handmatig verwijderd. Bij de zoektocht worden metaaldetectors ingezet en als er een landmijn ligt dan wordt deze onschadelijk gemaakt. Het kost de mijnenruimer al gauw een dag om een strook van enkele meters af te werken. In de zoektocht worden soms honden ingezet die de geuren van springstoffen herkennen. Ook ratten worden gebruikt om landmijnen op te sporen.

“Wij maken een wereld mee zonder landmijnen”

In de studio was Suzanne Oosterwijk van vredesorganisatie PAX aanwezig. Deze organisatie werkt samen met betrokken burgers en partners aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van rechtvaardige vrede. Vanuit het team Humanitaire Ontwapening houdt Oosterwijk zich onder andere bezig met het realiseren van een wereld zonder landmijnen. Dat moet volgens haar binnen tien jaar lukken. Ook op de traditionele wijze. “Het klopt niet dat het 1100 jaar zal duren voordat alle landmijnen de wereld uit zijn. Dit kan binnen tien jaar. Dat zeggen ook de mijnenruimers uit het werkveld. Er is commitment voor nodig. Wij kunnen nog een wereld meemaken zonder landmijnen”, aldus Oosterwijk.

Wil je meer weten over de gevolgen van de landmijnen in Afghanistan en hoe de landmijnen daar worden verwijderd? Kijk dan naar onderstaand filmpje.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.