De roerige geschiedenis van gehandicaptensport

Tegenwoordig is niet meer vreemd dat gehandicaptensport een grote bestaande sporttak bekleedt, de Paralympische Spelen bewijzen dit maar weer. Ook het Bartiméuscentrum in Doorn verschuilt meerdere g-talenten, zo zagen we in Campustalk 18. Maar wist je ook dat de sport een roerige geschiedenis kent? Het duurde maar liefst tot 1980 voordat deze groep sporters pas écht geaccepteerd werd. 

Laten we even beginnen bij het begin. In 1948 organiseerde Sir Lutwig Guttman, een neuroloog uit Engeland, in het Britse Stoke Mandeville de International Wheelchair Games – de voorloper van de Paralympische Spelen. Guttman hoopte op deze manier de kwaliteit van het leven van de gewonden uit de Tweede Wereldoorlog te verbeteren. De Paralympische Spelen van Arnhem 1980 zijn als een belangrijk omslagpunt te beschouwen in de ontwikkeling van de gehandicaptensport in Nederland. Het beeld van ‘gehandicapt zijn’ wordt door de Spelen van 1980 in Arnhem erg veranderd, en vormt de opmaat naar maatschappelijke integratie en erkenning van gehandicapten als medemens én als sporter.

De sfeer rondom de wereldspelen was al een lange tijd vrij grimmig, aangezien Moskou weigerde naast de Olympische Spelen, ook de Paralympische Spelen te huisvesten. Dit leidde tot een golf van verontwaardiging die tevens werd gevoed door een dosis ‘koude oorlog’ sentiment. De Nederlandse Invaliden Sportbond stelde zich op als kandidaat en kregen de Spelen toegewezen.


Inmiddels is Nederland een koploper als het gaat om Paralympische Sporten. Met zo’n honderd medailles haalt Nederland in het landenklassement een zesde plaats. Nog wel mooier is misschien de inzet die Nederland levert. Het Nederlandse organisatievermogen, met inzet van defensie en scouting, wordt alom geprezen.

De Nederlandse Marlou Van Rhijn tijdens de P.S. in 2013. Via
De Nederlandse Marlou Van Rhijn tijdens de P.S. in 2013. Via

Wil jij weten welke Nederlandse sporters eind dit jaar in Rio de Jeneiro gaan strijden voor goud? Team NL staat hier mooi voor je opgesomd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.