Trucs met cappuccino’s

Tijdens de uitzendingen van Campustalk Zomer is gebleken dat veel mensen moeite hebben met het spellen van woorden. Zo ook met de woorden cappuccino en trukendoos. In het item over het Utrechts Studentendictee geeft Jesse van der Plas tips om je spelling te verbeteren. Eentje daarvan is Beterspellen.nl. Maar eerst meer over de afkomst van de woorden cappuccino en trukendoos.

Cappuccino
Een cappuccino is een warme drank dat bestaat uit 1/3 espresso, warme melk, en warme melkschuim.
Wat veel mensen verwachten is dat het woord cappuccino uit de Italiaanse taal afkomstig is. Alweer zo’n instinker, net zoals het woord trukendoos. Het woord cappuccino is ontstaan in Oostenrijkse Wenen. Wenen wordt ook wel de koffiestad van Europa genoemd.
Een cappuccino is op verschillende manier te schenken. Namelijk zonder het melkschuim, maar alleen met de espresso en de melk. Maar ook kan de cappuccino geserveerd worden met een kleiner deel espresso en een groter deel van melk dan de doorsnee cappuccino.

Schermafbeelding 2016-06-06 om 16.26.27
Trukendoos
Iedereen kent het fenomeen goochelaars en hun trucs. Bij de ene truc wordt een charmante jongedame in stukken gezaagd. En bij de andere truc ‘tovert’ de goochelaar een konijn uit zijn hoge hoed.
Maar waar zij die trucs in bewaren is een trukendoos. Een andere spelling, de c in het woord trucs wordt ingewisseld voor de letter k. De toelichting is hier te lezen.

Bekijk de uitzendingen waarin de woorden ‘trukendoos’ en ‘cappuccino’ gespeld worden hier terug: http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.