Visioenen van een genie

661px-Hieronymus_Bosch_012
Saint Jerome in the Wilderness

Jheronimus Bosch, roepnaam Joen, is geboren rond 1450 en stierf in augustus 1916. Hij was vooral bekend van zijn kunstwerken die veelal bestonden uit geschilderde stadsbranden.

Als kind zou hij in 1463 een stadsbrand hebben meegemaakt, waarbij 4000 huizen in vlammen opgingen. Men dacht dat hij bezeten was, vanwege zijn duivelse kunst. En je moet toegeven dat de kunst wat weg heeft van een vervelende LSD trip. Mensen dachten in die tijd dat hij visioenen kreeg door een hogere macht. In de jaren 60 had men het vermoeden dat de schilder onder invloed van drank en drugs te werk ging. De vreemde fantasie ging voor veel mensen het petje te boven. In vergelijking tot zijn collega schilders (uit de middeleeuwen) waren zijn kunstwerken uiterst gruwelijk.

Het kunstwerk hieronder is ook interactief te bekijken via deze link.

 

1200px-El_jardín_de_las_Delicias,_de_El_Bosco
Tuin der lusten

 

De luit die Jan van Cappelle na maakt. Bron: https://thedutchluthier.files.wordpress.com
De luit die Jan van Cappelle na heeft gemaakt uit de kunstwerken van Jeroen Bosch. Bron: thedutchluthier.files.wordpress.com

Campustalk ging ook langs bij een gitaarbouwer in Doorn. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep en naast zijn ambacht heeft hij ook een ontzettend drukbezochte blog.

Jan van Cappelle maakte namelijk een luit na uit een kunstwerk van Jeroen Bosch. Check de hele aflevering 16 van de zomer 2016.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.