‘Ik heb een heerlijke ochtend gehad, maar vraag me niet wat we gedaan hebben’

Tekst en foto: Alexanne Savelsbergh


Dementie is een ziekte die voor veel onbegrip en verdriet kan zorgen. Een familielid zien worstelen met het zowel fysiek als geestelijk achteruitgaan kan ontzettend pijnlijk zijn. Orthopedagoog Jos van der Poel geeft tips hoe je het beste om kunt gaan met een dementerend familielid.

In de eerste aflevering van CampusTalk zagen we met eigen ogen hoe heftig dementie kan zijn voor vrienden en familie. Jos van der Poel is werkzaam voor Alzheimer Nederland en erkent dat het voor de omgeving erg moeilijk kan zijn om om te gaan met een dementerend familielid. Dingen die vroeger zo gewoon leken zijn nu zeldzaam geworden.

Don’t

Examineren
Ga geen examen afleggen met je opa of oma. Vaak hebben mensen met dementie zelf heel goed door dat ze bepaalde dingen niet meer kunnen plaatsen. Hoe zou jij het vinden om elke keer weer geconfronteerd te worden hiermee?

Confronteren
Volgens Van der Poel heeft het ook geen zin om tegen de demente in te gaan. Door dingen te zeggen als: ‘Nee je moeder komt vandaag niet, die is al 30 jaar dood’, confronteer je de demente alleen maar met het feit dat ze én dingen niet meer goed kan plaatsen én dat iemand overleden is. Je kan daarom beter meepraten: “Oh ja, komt uw moeder zo? Wat gezellig!”

 

 

Do

Geduldig
Wees geduldig. Zorg dat je niet gehaast bent als je een familielid gaat opzoeken. Laat ze vooral uitpraten. Een veelvoorkomend verschijnsel is dat dementen niet meer goed uit hun woorden komen. Probeer dan niet de woorden in te vullen, maar vraag ernaar. Als je merkt dat iemand niet op een woord komt, kan je vragen: ‘bedoel je misschien auto?’

Uitleggen
Probeer alles wat je doet uit te leggen. Volgens Van der Poel is het heel logisch dat sommige ouderen soms agressief reageren, ze hebben vaak geen idee wat er gebeurt. “Als een wildvreemde jou ineens bij je arm pakt en je mee wil nemen, wat zou jij dan doen? Dan zou jij je toch ook losrukken?” Je kan volgens Van der Poel beter de tijd nemen om iemand rustig uit te leggen wat er gaat gebeuren, want een gevecht in de badkamer kost uiteindelijk meer tijd dan een voorgesprekje waarin je uitlegt dat je iemand wil gaan wassen en waarom.

Herinneringen ophalen
Breng eens fotoboeken mee en bekijk samen oude foto’s. Als iemand in een beginstadium zit en zich wel nog bepaalde dingen kan herinneren, kan je samen een boekje samenstellen met foto’s en daar samen tekst bij maken. In een later stadium kan dat boekje voor herkenning zorgen.

Bezoek
Ga op bezoek. Van der Poel hoort vaak de reden: “Ja maar ze herkent me toch niet en ze is toch meteen weer vergeten dat ik geweest ben.” Dit zijn volgens Van der Poel geen goede excuses. Natuurlijk is het moeilijk om geconfronteerd te worden met het feit dat je naaste je niet meer herkent. Maar heb geduld en ga bij je familielid langs. Misschien is jouw opa, oma, oom of tante meteen weer vergeten dat je geweest bent, maar het gevoel van geluk wordt wel degelijk ervaren.

Leef in het nu
Misschien wel de belangrijkste tip is om bij dementie in het nu te leven. Van der Poel noemt een voorbeeld over haar buurman die ook aan dementie leed. “Zijn zoon had hem meegenomen naar de golfbaan. In de auto terug zuchtte mijn buurman diep en zei: “Ik heb een heerlijke ochtend gehad, maar vraag me niet meer wat we gedaan hebben.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.