Piepschuim laten verdwijnen

Foto: Merel Rietveld


Fijn die aankopen, maar wat moet je met al dat piepschuim? Scheikundige Lucas Gyurik weet daar wel raad mee. In een piep laat hij hieronder en tijdens CampusTalk het schuim verdwijnen.

 

Piepschuim bestaat uit de stof polystyreen en heel veel lucht. Deze hoeveelheid lucht is verspreid over het piepschuim in de vorm van luchtbellen met als omhulling het polystyreen. Dit is ook waarom piepschuim zo licht is ten opzichte van het volume van piepschuim, het heeft een lage dichtheid. Hierdoor kan het gebruikt worden als opvul materiaal in bijvoorbeeld dozen waar bijvoorbeeld dure tv’s in worden verstuurd.

Wanneer piepschuim in aceton wordt gedaan, vindt er geen chemische reactie plaats. Wat er wel gebeurt, is dat het aceton op de plek van de lucht gaat zitten. De lucht ontsnapt dan en het polystyreen wordt nu met het aceton een soort lijmachtige substantie. Deze substantie heeft een stuk hogere dichtheid dan piepschuim, waardoor er een groot volume piepschuim kan worden gepropt in relatief erg weinig aceton.

Een gedachte over “Piepschuim laten verdwijnen

  • 5 september, 2020 om 09:42
    Permalink

    zijn er nog andere middelen om piepschuim te laten krimpen behalve aceton?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.