Van seks naar kunst in de Hardebollenstraat

Foto’s en tekst door Lennard Swolfs

De peeskamers aan de Hardebollenstraat zijn sinds deze zomer weer volop in gebruik. Het zijn alleen niet de sekswerkers die achter de ramen staan, maar allerlei creatieve ondernemers. Ari Doeser, voorzitter van de bewonersvereniging, noemt het een verschil van dag en nacht: “Toen de ramen nog roodgekleurd waren, trok de straat veel ongure gasten. Met de komst van de creatieve ondernemers is de sfeer in de straat erg verbeterd.”

Jarenlang stond de Hardebollenstraat bekend om de roodgekleurde ramen, de lonkende sekswerkers en de criminaliteit die daarbij kwam kijken. Maar de gemeente heeft besloten de panden op te kopen. Ze wil de voormalige peeskamers een nieuwe bestemming geven. Tot die tijd mogen allerlei creatieve ondernemers plaats nemen achter de ramen. Er is alleen wel 1 regel: er mag niets worden verkocht. De creatievelingen gebruiken de kamers dan ook vooral als atelier.

CampusTalk nam een kijkje achter de vernieuwde ramen.

Bas van der Touw is ontwerper en kunstenaar en is erg blij met zijn atelier in de voormalige peeskamer. “Het is al aardig druk in de straat, zeker in de weekenden. Het is vooral leuk dat alle ondernemers zo creatief zijn.”

Bas van der Touw

Bas van der Touw in zijn atelier

 

Beeldend kunstenaar Lisanne Ruim zit de hele middag voor haar atelier een boek te lezen. Af en toe kletst ze wat met voorbijgangers. In tegenstelling tot Bas vindt Lisanne dat het nog wel iets drukker moet worden in de straat. “Nog lang niet iedereen weet van ons bestaan af. Het lijkt mij daarom ook goed om 1 keer per maand met z’n allen open te zijn. Dan pas krijgt men door dat wij hier zitten.”

3 4

Lisanne lees een boek voor haar atelier                        Beeldende kunst in het atelier van Lisanne

 

De voormalige peeskamers mogen dan wel omgetoverd zijn tot creatieve ateliers, maar vanbinnen doen ze nog sterk denken aan de tijden van de prostitutie. Zo zijn de toiletten en badkuipen nog te zien en zelfs de noodknop hangt nog aan de muur.

8

De overblijfselen van de prostitutie

 

Lydia van Laar maakt sieraden. Ze heeft samen met twee andere ondernemers een kamertje weten te bemachtigen. Ze is razend enthousiast en praat maar door. “Het is een geweldige plek. Dit is echt iets wat Utrecht miste.” Toch is ze bang voor de toekomst. De gemeente wil de panden namelijk verkopen. “Ik hoop dat we hier nog lang mogen zitten, maar ik vrees van niet.”

6 7

Lydia aan het werk in haar atelier.                               Enkele meubelstukken van de andere ondernemers

 

Aan het begin van de straat zit Wendy de Rooy. Ze is druk aan het werk achter haar naaimachine. Ze maakt allerlei soorten tassen. “Ik ben er later ingekomen dan de rest. Gelukkig hoefde ik dus geen vies vloerkleed weg te halen”, zegt ze lachend. Ook Wendy is erg positief en geniet met volle teugen.

9

Wendy achter haar naaimachine

 

Toch is niet iedereen blij met de komst van de creatievelingen. Op twitter zijn de meningen verdeeld.

 

 

 

 

De peeskamers zijn dus niet meer voor de sekswerkers bestemd. Maar waar gaan deze sekswerkers eigenlijk heen? Dit zie je in CampusTalk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.