Beat the street: jongeren leren te fietsen

Foto: David Baxendale / Flickr

Beat the street is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland, in samenwerking met Samsung. Met de virtual reality bril kunnen jongeren beter leren met verkeer omgaan, zonder ook maar op de fiets te stappen. 

Op de basisschool wordt al veel aandacht besteed aan verkeersveiligheid. Negentig procent van de basisscholen in Nederland doen mee met het fietsexamen, aldus Peter van Bekkum. De voorzitter van de Fietsersbond merkt dat er op basisscholen veel aandacht aan wordt besteed. “Het aantal verkeersouders blijft ook groeien. Het kan natuurlijk altijd wel beter.”

Maar op de middelbare school is er toch minder aandacht voor verkeersveiligheid, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. “Jongeren kunnen gewoon niet van een mobiel afblijven. ‘the fear of missing out’ noem ik het. Ze zijn altijd bang dat ze niet snel genoeg reageren. En als ze dat op de fiets doen wordt het gevaarlijk.” Daarom is Rob blij dat ze de samenwerking voor beat the street aan zijn gegaan met Samsung.

 

Het moet jongeren leren hun telefoon links te laten liggen. Maar het gaat niet alleen over gebruik van mobiele telefoons. “Eén gaat over de dode hoek, een over een heel druk kruispunt en nog een aantal andere. De telefoon is natuurlijk niet het enige probleem.” Middelbare scholen kunnen de game gebruiken. Het is uit de Oculus Store te downloaden. Dan heb je de filmpjes van beat the street. Wel is een VR-bril nodig, maar een kartonnen bril is ook al voldoende. In uitzending 10 van CampusTalk kom je meer te weten met als gast Peter van Bekkum van de Fietsersbond.

Wil je weten hoe dit eruit ziet in de klas? Kijk hieronder:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.