De 45+ Bootcamp: fit met een dosis gezelligheid

Achter het Restaurant Wilhelminapark, in het gelijk genaamde park in Utrecht, hoeft men op zaterdagochtend niet te zijn om in alle rust een wandeling te maken. Het park dient zich op die ochtend dé perfecte plek voor sportievelingen uit de buurt. Overal waar je kijkt zie je mensen hardlopen en bewegingen doen, maar nog opvallender: de 45-plus bootcamp.

Sinds mei 2015 is deze bootcamp speciaal in het leven geroepen voor de iets wat oudere sportievelingen in Utrecht, en met succes. Volgens oprichter Ankelien Barkman komt dit door haar ‘lossere’ manier van lesgeven: ‘Het geeft een bepaalde sfeer in de groep als je iedereen wat vrijer laat zijn.’

Foto: Valerie van Oost
Foto: Valerie van Oost

Een bootcamp is een trainingsmethode in groepsverband die wordt afgewisseld met spierversterkende- en conditionele oefeningen. Het komt oorspronkelijk uit Amerika, waar de training wordt gebruikt bij het opleiden van militairen. De bootcamp is al langere tijd een populair fenomeen in sportland, maar Ankelien Barkman (46) uit Utrecht probeert naar eigen zeggen met een vrijere manier van lesgeven ook 45-plussers enthousiast te maken.

Maar wat maakt het precies anders dan een ‘gewone’ bootcamp? Je lichaam is waarschijnlijk minder sterk en men is ook niet zo flexibel of lenig als vroeger. ”Ik probeer een aantal dingen te vermijden zoals high intense oefeningen. Het verschilt natuurlijk wel per persoon; de oudste deelnemer is 68 en de jongste 45. Ik probeer iedereen een alternatief te geven op een bepaalde oefening als dat nodig is en soms kan dat wat lichter zijn en soms wat zwaarder”, vertelt Ankelien.

Het belangrijkste verschil van deze bootcamp met een normale is volgens Ankelien het sociale aspect. Het onderlinge contact is volgens haar de ultieme basis voor een goede work-out. De deelnemers komen allemaal uit dezelfde buurt, en tijdens de training hebben ze ook altijd een soort kringgesprek waarin ze de week met elkaar doornemen. ”Ik zorg er vaak voor dat ze oefeningen in tweetallen kunnen doen, zodat je even een gesprek met elkaar hebt.” De bootcamp zorgt er dus echt voor dat de groep een band creëert en dat is ook te zien zodra je langs loopt in het park. Of het nou regent of dat de zon schijnt; de groep staat er met een glimlach te sporten. Dat maakt het ook zo leuk volgens Ankelien: ”Het is een hele grappige en humoristische groep mensen bij elkaar. Als je een grapje maakt, kopt een ander hem in. Ze voelen elkaar perfect aan en de interesses die ze hebben zijn gelijk. De mensen zijn nog heel actief, ondernemen veel en zijn altijd vrolijk en gezellig.” De bootcamp duurt maar liefst een uur, maar zelfs dan zijn de sportievelingen nog niet weg te slaan van elkaar. Ze hebben namelijk altijd een vaste routine na al het zweten en lachen: nog meer lachen en een kop koffie of thee achterover slaan in het Parkcafé wat tegenover het park is gevestigd.

 

Foto: Valerie van Oost
Foto: Valerie van Oost

Sporten voor je deur
De bootcamp voor 45-plussers is een onderdeel van Sporten Voor Je Deur. Een platform dat Ankelien heeft opgezet om sportsessies te organiseren voor groepjes buren. Is Sporten Voor Je Deur iets voor jou? Kijk dan hier het item terug. De hele uitzending terugkijken doe je hier.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.