Getest! 3 apps om je smartphonegebruik te verminderen

Tekst & beeld: Sietse Orie

Ironisch genoeg kun je door jouw smartphone te gebruiken een toekomstige smartphoneverslaving tegengaan. Volg je het nog? De redactie testte enkele van deze apps om te zien of zij echt werken.

Vrijdag om 14.30 zie je in CampusTalk aflevering 14 dat mensen in stilteretraite gaan om hun smartphoneverslaving te stoppen. Want de ‘always on’ samenleving dwingt iedere burger om non-stop online te zijn. Daardoor ligt zo’n smartphoneverslaving al gauw op de loer en daar lijken steeds meer mensen klaar mee te zijn. Je device laten voor wat het is zou de oplossing zijn. Een slechte keus, vinden app-makers. Want volgens hen kun je jouw smartphone juist transformeren in een handig hulpmiddel om ervan af te kicken. Cold turkey of juist niet, de volgende apps doen allemaal op hun eigen manier een poging om jou te bevrijden naar een offline bestaan.

Onze top 3

#3 Forest
Voor: iOS, Android, Windows Phone
Wat kost het? €1,99 (+aankopen vanuit app)

image1
Bron: Forest

Deze app speelt het spel heel slim  door in te spelen op jouw geweten. Want Forest koppelt jouw smartphonegebruik aan je liefde voor het milieu. In de app stel je een tijdspanne in waarin je niet op je telefoon mag kijken. Vervolgens wordt er bij aanvang van deze tijd een virtueel zaadje geplant. Dit zaadje groeit -in de door jouw aangegeven tijdspanne- uit tot een grote boom. Zodra jij je smartphone binnen die tijd ontgrendelt is het boompje dood. Over en uit, dus. Als je het wél volhoudt en regelmatig zaadjes plant heb je uiteindelijk een groot bos vol groene bomen tot je virtuele beschikking.

Werkt het?
Forest is een visueel aantrekkelijke app die op een originele manier de strijd aan gaat met smartphoneverslavingen. Of het zijn doel hiermee raakt of mist is lastig te bepalen. Het spelelement maakt het namelijk leuk, maar kan ook juist zorgen voor een nieuwe verslaving: zoveel mogelijk bomen laten groeien. Het is dus leuk om een keertje te gebruiken, maar zal je niet serieus helpen om minder op die smartphone actief te zijn.

 

#2 Checky
Voor: iOS & Android
Wat kost het? Niks

image2
Bron: Checky

Hoe vaak check jij je telefoon per dag? Dat zoekt de app Checky voor je uit. Het telt simpelweg het aantal keren dat jij je telefoon opent. Het is snel en effectief en zou ervoor zorgen dat je eindelijk eens de consequenties van dat smartphonegedrag inziet.

Werkt het?
Ze kunnen het misschien beter realitycheck(y) noemen, want door deze minimalistische app word jij eens goed met je neus op de feiten gedrukt. Ondergetekende dacht namelijk wel mee te vallen, maar de statistieken liegen er niet om: 100 keer per dag checkte ik mijn telefoon. De app geeft dus de harde werkelijkheid weer, die sneller kan aanzetten tot actie bij de gebruiker. Een groot pluspunt, dus.

 

#1 Moment
Voor: iOS
Wat kost het? Niks (+aankopen vanuit app)

De app Moment tilt het behandelen van jouw smartphoneverslaving naar een hoger niveau. Het meet de activiteit van je smartphone en welke apps je het meest gebruikt. Dat is niks bijzonders, zou je zeggen. Maar met deze app kun je ook een limiet instellen waardoor jouw telefoon op slot gaat zodra je deze hebt overschreden. Enkel in noodgevallen kun je het dan nog gebruiken. Daarbij kent de app een speciale familiefunctie waarin je bijvoorbeeld kan instellen dat alle telefoons tijdens het avondeten op ‘slot’ gaan. Amerikanen zijn in ieder geval onder de indruk van de app, zoals te zien is in onderstaande video:

 

Werkt het?
Moment is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. In tegenstelling tot voorgaande apps kun je hier als gebruiker net iets meer mee. Het limiet dat je instelt kan je daadwerkelijk helpen om af te kicken en ook de familie-functie -die je overigens erbij moet kopen- is een groot pluspunt. Waar de andere apps zich vooral richten op de gebruiker zelf, wil Moment mensen ook daadwerkelijk weer met elkaar in contact brengen. Al met al een blijvertje, dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.