Help, mijn kind drinkt alcohol!

In 2013 werden 713 jongeren onder de 18 jaar opgenomen in het ziekenhuis met alcoholvergiftiging. Pubercoach Monique Kinnaer van Opgroeiconsult denkt dat dit probleem steeds groter is geworden sinds de verhoging van de alcoholgrens en vertelt hoe je er als ouder het best mee om kunt gaan.

In aflevering 12 van CampusTalk Herfst 16-17 zagen we hoe de politie in Amersfoort dronken minderjarigen filmt en deze later confronteert met de beelden in het bijzijn van hun ouders. Dit was voor sommige ouders een shock. Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut in 2013 is dan ook gebleken dat 24% van de ouders van scholieren onder de 16 jaar dacht dat hun kind ooit alcohol had gedronken, terwijl dat volgens de kinderen voor 44% bleek. Ook de hoeveelheid alcohol die door scholieren gedronken wordt, wordt door hun ouders onderschat. Ouders dachten dat hun kind gemiddeld in het weekend een glas alcohol dronken, terwijl de kinderen zelf bijna drie glazen rapporteerden. 

“Doordat het tegenwoordig door de wet verboden is voor 16- en 17-jarigen om alcohol te drinken, zijn ouders en horecagelegenheden er ook veel strenger in geworden. Ik denk dat dit een slechte zaak is, want nu hebben die pubers geen plek meer ’s avonds, waar drank gereguleerd kan worden. Nu gaan ze in het bos zitten met sterke drank en leidt vaker tot comazuipen dan bij iemand thuis of in de kroeg. Ik vind De Confrontatie een goed project. Ik denk dat het zeer waardevol kan zijn voor de jongeren. Toch denk ik dat preventie belangrijker is. Als ouder kan je veel doen om comazuipen te voorkomen”, vertelt Monique.

Monitorende functie
“Als ouders heb je een monitorende functie. Ik denk dus dat het het beste is als je alcohol toestaat, zodat je zelf de regels kunt bepalen. Probeer alcohol niet in een verdomhokje te stoppen. Als je streng straft, durft je bezopen kind straks niet meer naar huis en blijft hij of zij op straat zwerven en dan wordt het pas echt gevaarlijk.”

Tekst gaat door onder video
Ook jeugdwijkagente en projectleider van De Confrontatie: Caroline van Ferneij, denkt dat ouders goed moeten blijven communiceren:

“Je wil eigenlijk dat je kind uiteindelijk zelf kan beslissen wat goed voor hen is en daar naar handelt. Dit bereik je niet door alles bij voorbaat te verbieden. Als je kind nooit om heeft leren gaan met alcohol en vervolgens op 18-jarige leeftijd bij een studentenvereniging beland, heb je een groter probleem.”

Open relatie
“Een open relatie is dus erg belangrijk. Blijf praten met elkaar. Wees nieuwsgierig, dat is het codewoord voor een goed gesprek. Als je pubers zonder oordeel vraagt hoe iets zit, leggen ze dat graag voor je uit. Spreek vanuit jezelf, zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ben ook weleens dronken geweest, ik vond dat een heel naar gevoel, hoe vond jij het?’ Het allerergste is als je puber niets meer tegen je zegt, want dan heb je al helemaal geen grip meer op de situatie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.