‘Het kind in ons heeft creativiteit nodig’

In de dertiende uitzending van dit seizoen van CampusTalk was te zien hoe kinderen in de KunstKeuken van boerderij De Vrijstaat kunst maakten met eten. Volgens kunstzinnig therapeut Anna Schwerdtfeger heeft kunst een positieve invloed op de ontwikkeling van zowel kinderen als volwassenen.

Foto: Anna Schwerdtfeger
Foto: Anna Schwerdtfeger

Schwerdtfeger komt uit een familie vol medici en kunstenaars. Niet gek dus, dat zij haar geluk vond in het geven van kunstzinnige therapie. ,,Ik wil mensen in beweging en ontwikkeling brengen. Niet door middel van gesprekken, maar met het maken van beeldende kunst. Jonge kinderen zijn namelijk vaak nog niet in staat hun gevoelens volledig onder woorden te brengen, terwijl het juist heel belangrijk is dat zij zich kunnen uitdrukken. Kunst is daarbij een goed middel.”

Creatief bezig zijn, heeft volgens de kunstzinnige therapeut dus een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Maar ook volwassenen hebben volgens haar een kind in zich dat creativiteit nodig heeft. ,,Onze zintuigen geven toegang tot iets creatiefs. De personen die bij mij langskomen merken vaak dat ze, door met kunst bezig te zijn, minder zwaar nadenken over het leven en op nieuwe ideeën komen. Kunst maakt tevreden.”

Foto: Anna Schwerdtfeger
Foto: Anna Schwerdtfeger

Schwerdtfeger maakt vooral gebruik van de zandspeel-therapievorm. Kinderen en volwassenen kunnen in een veld met nat en droog zand maken wat ze willen. ,,Het is een vrije speelruimte, die toch beschermd wordt door een therapeut. Sommigen vinden het beangstigend om zo vrij gelaten te worden, maar anderen geeft het juist weer veel kracht, omdat ze zicht uiteindelijk kunnen identificeren met wat ze hebben gemaakt. Een emotie die je jarenlang hebt verstopt, kan ineens naar buiten komen. Dat kan even confronterend zijn, maar het geeft vooral veel vreugde, omdat het eindelijk zichtbaar is. Een gedachte kun je wegstoppen en even vergeten, maar vormen kun je onderzoeken en delen met anderen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.