Het Utrechtse burgemeestersreferendum

Foto: Aleid Wolfsen werd uiteindelijk de burgemeester van Utrecht. Sebastiaan ter Burg

In CampusTalk 17 legde Johan Slootweg uit hoe de inwoners van gemeente de Bilt helpen bij het kiezen van een nieuwe burgemeester voor de gemeente. Zij konden namelijk een enquête invullen met wat zij van hun nieuwe burgemeester verwachten. In Utrecht betrok de gemeente ook ooit de inwoners bij het kiezen van een nieuwe burgemeester, maar dat ging nogal mis…

We duiken hiervoor even terug de geschiedenis in. Het is al bijna tien jaar geleden dat de Utrechtsers hun burgemeester konden kiezen door middel van een referendum. Op woensdag 10 oktober 2007 was het de bedoeling dat de Utrechtsers massaal naar de stembussen zouden gaan om te stemmen voor Ralph Pans of Aleid Wolfsen. Beiden waren lid van de PvdA.

Het opkomstpercentage van het burgemeestersreferendum moest minstens dertig procent zijn, anders was het ongeldig. Maar om half zes ’s avonds had pas zes procent van de Utrechters hun stem laten horen, zo meldde NU.nl. De Volkskrant meldde de volgende dag dat het opkomstpercentage uiteindelijk 9,36 procent was. Volgens de krant vonden veel inwoners het vervelend dat de kandidaten van dezelfde partij waren en zo ‘viel er niets te kiezen’.

Het mislukte referendum in Utrecht werd door de lage opkomst ongeldig verklaard. Eén van de gevolgen van het referendum is dat er werd besloten om het burgemeestersreferendum in heel Nederland af te schaffen. De dag na het referendum in Utrecht meldde NU.nl al dat een meerderheid van de Tweede Kamer af wil van het burgemeestersreferendum: ‘De fracties van CDA, PvdA en VVD vinden dat het mislukte referendum in Utrecht laat zien dat dit geen goede methode is om een burgemeester te kiezen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.