“Met honderd mensen ontsnappen uit een gevangenis is geweldig”

Foto: Mike van Hoenselaar (links)

Je vrijwillig laten opsluiten, om vervolgens door middel van puzzels en raadsel te kunnen ontsnappen. In drie jaar tijd zijn er in Nederland bijna vierhonderd van deze zogeheten escape rooms uit de grond gestampt. Mike van Hoenselaar is al uit zeventig kamers ontsnapt en brengt deze allemaal in kaart op zijn website.

“Alles wat ik leuk vind komt in een escaperoom samen. Ik houd van avontuur, puzzelen, nieuwe dingen ontdekken en uitdaging. Ook het sociale aspect trekt me aan. Je doet het echt met je team.”

Thema
“Ik wil dat een escape room mij uit de werkelijkheid trekt. Een kamer heeft vaak een thema en deze moet tot in de puntjes verzorgd zijn. In de Tweede Wereldoorlog hadden ze geen flatscreens, dus als dat het thema van de kamer is en je je aanwijzing via zo’n TV ontvangt, vind ik dat er niet goed over het concept is nagedacht.”

Verveling
“In alle eerlijkheid: na zeventig escape rooms gaan sommige kamers wel vervelen. Je krijgt door hoe ze zijn opgebouwd. Mijn team en ik komen soms na dertig minuten al uit een kamer. Ik prefereer een kamer waar heel veel kleine makkelijkere raadseltjes in zitten, als je maar een paar hele moeilijke puzzels hebt, komt er veel minder vaak dopamine vrij. Bij een kamer met veel raadsels kom ik – of dit nou al na dertig minuten is of niet – onder het zweet, vol adrenaline en met een euforisch gevoel naar buiten.”

Prison Escape
“Na Prison Escape in Rotterdam was ik verkocht. Met honderden mensen tegelijkertijd probeer je daar te ontsnappen uit een echte gevangenis. Je komt acteurs tegen, die bijvoorbeeld bewaker spelen en van wie je ook aanwijzingen los kan peuteren. Dat was echt geweldig, ik zou wel vijfhonderd euro betalen om me een heel weekend daar te kunnen opsluiten. Ik denk dat dit de toekomst is van de escape rooms.”

Favorieten uit Utrecht
“Mysterium aan de Oudegracht heeft hele mooie, fijne kamers. Bij Get Out of Here ben je voor een uur een verzetsstrijder. In Maarssen vind je een goede bij bowlingcentrum Bison Bowling en als je nog iets verder wil reizen voor een leuke ervaring kan je naar Bank of H.E.L. in Woerden, waar je een bankoverval moet voorkomen.”

Ben je benieuwd hoe zo’n escape room gebouwd wordt? Kijk dan donderdag 13 oktober 15.00 uur naar de achtste aflevering van CampusTalk Herfst 16-17.

Eén gedachte over ““Met honderd mensen ontsnappen uit een gevangenis is geweldig”

  • 5 januari, 2017 om 15:49
    Permalink

    Kicken dat je er al 70 hebt uitgespeeld. Ik ben zelf ook verfijnd liefhebber van escape rooms. Volgende week ga ik escaperoom Nijmegen onveilig maken, hebben jullie deze ook al gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.