Moestuintje? Misschien over 10 jaar

Utrechters die rond de Oosterspoorbaan wonen hebben geluk. In deze uitzending van CampusTalk lieten zij namelijk zien dat ze van de gemeente moestuintjes mogen aanleggen naast het oude spoor. Ze mogen in hun handjes knijpen, want nog geen driehonderd meter verderop staan mensen op een lange wachtlijst voor een tuintje.

Op zo’n kleine afstand van de oude treinrails ligt Tuinvereniging Abstede. Hier tuinieren fanatiekelingen erop los. Er is alleen een klein probleempje: het is bomvol en er is geen ruimte om uit te breiden. ,,Uitbreiden is heel lastig,” vertelt secretaris Paul Verhagen. ,,Alle grond rondom het complex is gewoon in gebruik.”

Foto: Cerise van Vliet
Foto: Cerise van Vliet

Zonder uitbreiding blijft het aantal tuinen rond de 55 hangen. Hierdoor is een enorme wachtlijst ontstaan. ,,Sommigen moeten vijftien jaar wachten op een stukje grond” zegt Verhagen. ,,Er komen ongeveer drie tuinen per jaar vrij en er staan 45 mensen op de wachtlijst.” Tuinen komen vaak pas vrij als mensen het tuinieren zat zijn, maar de organisatie voelt zich ook verantwoordelijk voor het kort houden van de wachtlijst: ,,Een tuinschouwcommissie loopt twee à drie keer per jaar door het complex om te kijken of het wordt bijgehouden. Gebeurt dit niet, dan krijg je een waarschuwing.” Hierdoor geeft de eigenaar vaak toe dat hij of zij geen tijd meer heeft voor het onderhoud. Dan wordt de tuin aan de eerstvolgende op de wachtlijst aangeboden.

Foto: Cerise van Vliet
Foto: Cerise van Vliet

Om de wachtenden toch een beetje snel aan een volkstuin te helpen, worden sommige vrijgekomen stukken grond gesplitst. ,,Dat gebeurt vaak met de grotere tuinen” vertelt Verhagen. ,,We hebben tuinen van 140 vierkante meter, dat kunnen er makkelijk twee van zeventig worden.”

Op het complex is volgens de secretaris een bonte mix aan hobbyisten te vinden: ,,De oudste is denk ik tachtig en de jongste rond de 25. We hebben Nederlanders en allochtonen op het complex. Zij hebben hele strakke groentetuinen en weten precies hoe dat allemaal moet.”

Foto: Cerise van Vliet
Foto: Cerise van Vliet

De commissie doet dus haar best om de wachtlijst zo kort mogelijk te houden. En de Utrechtse bewoners? Die proberen het ook gewoon onderling op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.