“Nostalgie maakt je gelukkiger”

In de serie ‘Zoekt en Ger zult vinden’ volgen we Ger van Galen in zijn zoektocht naar uit het oog verloren dienstmakkers. Ger begon deze zoektocht omdat hij zijn oude dienstmaten weer wil samenbrengen voor een reünie. Volgens psycholoog Ad Vingerhoets is er een verklaring waarom wij graag bezig zijn met het verleden.

We halen graag oude herinneringen op. Terugdenken aan vroeger geeft ons namelijk een fijn gevoel. Ad Vingerhoets is expert op het gebied van emoties en volgens hem komt dit omdat nostalgie ons een gevoel van continuïteit geeft. “Het geeft ons het gevoel dat we nog steeds dezelfde persoon zijn als we vroeger waren en dat we nog steeds dezelfde emoties kunnen ervaren bij bepaalde herinneringen.”

Foto: Ad Vingerhoets
Foto: Ad Vingerhoets

Vingerhoets deed onderzoek naar nostalgie en de positieve effecten die het kan hebben op ons. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer we nostalgische herinneringen ophalen, we behulpzamer worden, ons minder eenzaam voelen én sneller geneigd zijn aan goede doelen te geven.

Ondanks dat nostalgie veel positieve gevoelens met zich mee kan brengen, erkent Vingerhoets dat er ook een gevoel van verdriet bij kan komen kijken. “Na gevoelens van nostalgie kan soms ook een negatief gevoel komen opzetten. De herinnering is dan bittersweet, je denkt er graag aan terug maar daarna ervaar je een gevoel van verlies omdat het nu allemaal anders is.”

Toch denkt Vingerhoets dat meer mensen nostalgische herinneringen zouden moeten ophalen. “De positieve emotie overheerst uiteindelijk toch”. Terugdenken aan vroeger en zoals Ger doet, bezig zijn met het verleden door een reünie te organiseren heeft dus positieve effecten. Neem dus eens dat oude fotoboek op schoot en duik in het verleden, in dit artikel lees je tips van een privé detective. Benieuwd naar hoe de zoektocht van Ger verloopt? Kijk dan hier de uitzending van CampusTalk terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.