Privé detective Els Leijs geeft tips voor het opsporen van oude vrienden

Foto: Alexanne Savelsbergh

Zeven jaar lang werkte Els Leijs voor het programma Spoorloos, toen ze in 2002 een eigen onderzoekbureau opstartte.  De de kick die mensen opsporen haar geeft was daarvoor een absolute drijfveer. In de serie Zoekt en Ger zult vinden zien we dat Ger ook steeds meer dienstmakkers op het spoor is. Mocht je door de serie geïnspireerd zijn geraakt om zelf een duik te nemen in het verleden, dan volgen hier vijf tips van Els.

#1 Mindmap
Het kan soms lastig zijn om een begin te maken aan je zoektocht. Volgens Els kan je het beste beginnen door op een groot vel papier de voor en achternaam te schrijven van de persoon die je zoekt: “Er om heen schrijf je alle informatie die je tot nu toe van die persoon weet. Je maakt als het ware een enorme mindmap van informatie. Denk hierbij aan de school waar de persoon op heeft gezeten, een oud adres, woonplaats, sport die hij of zij uitoefende, studie of bijvoorbeeld gemeenschappelijke vrienden.” Vanuit daar begin je je zoektocht.

#2 Notuleer
Schrijf alles wat je doet, ziet en vindt op. Dit is volgens Els super belangrijk in het proces: “Anders kom je er in de loop van je zoektocht achter dat je bepaalde informatie toch nodig had en die ben je dan hoogstwaarschijnlijk weer vergeten.”

#3 Google
Bij je zoektocht kun je gebruik maken van verschillende tools. De makkelijkste en meest toegankelijke is misschien wel de zoekmachine Google. Volgens Els is het wél belangrijk dat je deze handig en juist inzet. “Wanneer je iemand wil zoeken via Google, moet je erop letten dat je bij het intypen van de naam in de zoekbalk gebruik maakt van aanhalingstekens. Wil je bijvoorbeeld zoeken op de naam Jan Reiziger, typ dan “Jan Reiziger”. Zo gaat Google zoeken naar de combinatie van deze voor- en achternaam en niet naar de twee delen apart.” Zo voorkom je dus dat je terecht komt op de site van een of ander reisbureau van ene Jan.

Foto: www.elsleijs.nl
Foto: www.elsleijs.nl

#4 Familieadvertenties
Een andere handige tool bij de zoektocht naar uit het oog verloren personen is Delpher. “Op delpher.nl kun je namelijk alle familieadvertenties vinden. Als je dus bijvoorbeeld weet dat de persoon die je zoekt ooit een feestje had omdat zijn ouders 25 jaar getrouwd waren of dat zijn zus bijvoorbeeld een baby heeft gekregen in een bepaalde periode, dan kan je dat allemaal terugvinden daar.” Die advertenties kunnen je dan weer aanknopingspunten geven om verder te zoeken.

#5 Ga op pad
Misschien wel de belangrijkste tip is volgens Els: ga er op uit. “Mensen willen dit soort zaken vaak oplossen achter een bureautje, maar dat gaat nu eenmaal niet. Je moet op pad gaan. Bezoek bijvoorbeeld het oude adres van de persoon die je zoekt en vraag daar naar iemand die al heel lang in die straat woont. Hij of zij kan je vast weer meer aanknopingspunten geven.” En zo is de zoektocht naar het verleden een puzzel die steeds completer wordt.

De zoektocht van Ger kunt u volgen in de serie Zoekt en Ger zult vinden, klik hier voor de afleveringen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.