Verborgen parels op Airbnb in Utrecht

In heel Nederland wordt de verhuurwebsite Airbnb steeds meer gebruikt. Verhuurders verhuren en huurders huren er gretig op los. Zo ook in Utrecht, waar nu ruim 3000 accomodaties te huur zijn op de site. Hier zitten een hoop dertien in een dozijn kamers tussen, maar er zijn ook hele speciale plekken te vinden om te overnachten. Onze verslaggever Zoë nam bij drie van deze stulpjes een kijkje. 

Marco’s Airbnb aan de Oudegracht
Marco verhuurt zijn werfkelder aan de Oudegracht sinds juli dit jaar. Voorheen had hij zijn atelier in de werfkelder, maar na zijn pensioen heeft hij het verbouwd tot een klein appartementje voor twee personen, wat hij met veel plezier runt.

Foto: Zoë van Alphen De kelder is verdeeld in twee delen en wordt gescheiden door een 800-jaar oude muur
Foto: Zoë van Alphen

Foto: Zoë van Alphen De werfkelder ligt aan de Oudegracht
Foto: Zoë van Alphen

 

 

 

 

 

 

 

 

De werfkelder heeft veel persoonlijke invloeden van Marco, zoals zijn kunst die hij trots tentoonstelt in de kelder. “Een hotelkamer moet vooral comfortabel zijn en is daardoor vaak niet meer dan een lege grauwe kamer met een lekker bed. Ik vind het belangrijk dat er een personal touch is toegevoegd, want dat geeft een huiselijker gevoel voor de gasten.”

 

Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen

 

 

 

Daarnaast vond Marco het tijdens de verbouwing belangrijk dat de werfkelder zo veel mogelijk werd behouden zoals deze ooit was. “Zo realiseren de gasten goed dat ze slapen tussen 800 jaar oude muren en krijgen zij gelijk iets mee van de geschiedenis van Utrecht.”

 

 

“Ik vind het belangrijk dat er een personal touch is toegevoegd, want dat geeft een huiselijker gevoel voor de gasten”

 

 

 

 

Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen’s Airbnb in Zeist
Verhuurder Jeroen en zijn vrouw zijn met hun blokhut in hun achtertuin in Zeist al een jaar superhost op Airbnb. Dit betekent dat zij ervaren en gastvrije verhuurders zijn. Jeroen en zijn vrouw beleven dan ook veel plezier aan het verhuren.

 

Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen

 

 

 

 

 

 

 

 

Hun belangrijkste uitgangspunt is dat de gast zich thuis voelt tijdens het verblijf. Of dit nou zonder contact met de verhuurders is of met. “Sommige huurders vinden het fijn om samen met ons en de kinderen te eten, maar doordat de hut een eigen opgang heeft, snappen wij het ook als men zich terugtrekt. Als de gast er maar een goede ervaring aan overhoudt.”

 

Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen

 

Zelf hopen ze er leuke ervaringen en contacten aan over te houden. “Met sommige huurders hebben wij nog steeds contact. Er zijn zelfs huurders die terugkomen vanaf de andere kant van de wereld.”

 

 

 

“Soms schuiven huurders aan bij het avondeten met ons gezin”

 

Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ton & Erna’s Airbnb
Ton en Erna zijn de kersverse eigenaren van een Airbnb in het centrum. Eind juli hebben zij na twee jaar de verbouwing van hun schuur afgerond.

 

Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verbouwen en verhuren van hun schuur is als een hobby voor Ton. “Het is een hobby van mij om oude dingen op te knappen. Het maakt het extra leuk om zoiets dan mooi te maken voor gasten van over de hele wereld.”

 

img_5166
Foto: Zoë van Alphen

 

 

 

 

In de korte tijd dat ze nu ‘open’ zijn op Airbnb hebben ze goede reacties gekregen van gasten van over de hele wereld, maar ook van gasten uit Nederland. “Het zijn veel verschillende soorten mensen uit verschillende culturen, die je dan een klein beetje leert kennen, zonder er te zijn geweest. Daar doen we het voor.”

 

 

 

 

“Het opknappen en verbouwen van zo’n schuur is een hobby van me”

Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen
Foto: Zoë van Alphen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de uitzending van Campustalk met daarin het item over regelgeving van Airbnb’s in Utrecht. Verhuurder Marco legt in dit item uit wat hij vindt van de plannen om toeristenbelasting in te voeren op Airbnb in Utrecht. Onlangs werd namelijk bekend dat Airbnb in Utrecht meer gereguleerd gaat worden, zoals ook te zien is in onderstaande tweet.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.