‘Viervoeter Lizzy en Anne zijn elkaars beste vriendinnen geworden’

Tekst en foto: Sietse Orie

We zagen ze al even voorbij komen in CampusTalk aflevering 14: de vier therapiehonden van ‘Dokter Snuffel’. Eén van hun cliënten is de meervoudig gehandicapte Anne (15), die sinds 4 jaar regelmatig wordt ondersteund door de lieve hond Lizzy. ‘Anne maakt kleine stapjes en daar zijn wij heel blij mee.’

 

‘Ze is een vrolijk meisje die in haar eigen wereld leeft’, vertelt vader Ties. Anne begon vier jaar geleden met de dierondersteunende therapie bij Dokter Snuffel. ‘Ze praat niet en is op alle vlakken beperkt, maar Anne is verder gekomen dan wij ooit hadden verwacht.’

– Hoe kwam Anne bij Dokter Snuffel terecht?

Door Lizzy leert Anne om te eten met een lepel. Foto: Ties
Door Lizzy leert Anne om te eten met een lepel. Foto: Ties

‘Aanvankelijk was Anne afkerig voor dieren. Ze was er niet bang voor, maar vond het onprettig wanneer we in de dierentuin liepen en een dier haar recht in de ogen aankeek. Toen besloten we eens te beginnen met Dokter Snuffel om te kijken hoe dat zou gaan. Haar situatie verbeterde in miniscule stapjes, maar dat zijn wij als ouders nou eenmaal gewend en vonden we hartstikke fijn.’

– Op welke manier verbeterde die situatie dan?

‘Eerst wilde Anne niet eens mee, en daarna begon ze het steeds leuker te vinden. Na een tijdje werden ze beste vriendinnen. Lizzy werd een voorbeeld, wat zij deed wilde Anne ook doen. Zo droeg Anne bijvoorbeeld nooit handschoenen, maar omdat Lizzy een soort beenwarmers droeg wilde zij dat ook. Ineens waren de handschoenen dus geen probleem meer. De hond beloonde Anne als zij iets goed deed door met haar neus een push te geven. Dat vond Anne natuurlijk hartstikke grappig.’

– Dokter Snuffel werkt met doelen. Welke doelen zijn bij Anne allemaal gesteld en gehaald?

‘Ongeveer ieder half jaar worden er doelen opgesteld. Naast het dragen van handschoenen vonden wij het ook belangrijk dat ze zelf leerde eten. Tijdens het oefenen zat Anne met Lizzy aan tafel en mocht ze haar een hap voeren, waarna ze zelf ook een hap moest nemen. Het is dan één groot feest en Anne vindt dit helemaal geweldig. Inmiddels gaat dat eten heel goed! Dit soort zaken zijn voor jou en mij natuurlijk heel normaal, maar niet voor Anne, die trots op zichzelf is als ze zoiets presteert.’

Ze begrijpen elkaar als geen ander, zelfs op een slechte dag.

– Sluit hond Lizzy goed aan op het karakter van Anne?

‘Aanvankelijk werd de therapie gegeven met een andere hond. Deze gaf haar veel ruimte om op gang te komen. Vervolgens kwam Lizzy aan bod, die meer onbevangen is. Waar de eerste hond een bal rustig tegen Anne’s voeten aanlegde, legt Lizzy deze op haar schoot. Daardoor dwong ze dus af dat Anne het ging gooien. Die uitdaging heeft Anne nodig. Dit duo communiceert non-verbaal heel goed en ze begrijpen elkaar als geen ander, zelfs op een slechte dag.’

– Dokter Snuffel wil dat zijn cliënten niet hond afhankelijk worden. Zijn jullie het hiermee eens?

‘Veel mensen vragen waarom we zelf geen hond nemen, maar het is voor ons belangrijk dat de hond een prikkel is om een vaardigheid te trainen. Ze moet niet afhankelijk worden van zo’n beestje. Zolang doelen opgesteld blijven worden en Anne er plezier in heeft vinden wij het alleen maar leuk. Andere kinderen hebben een sportvereniging, Anne heeft Lizzy. Wij zien hoeveel ze van Lizzy geniet en hoe opgetogen zij ervan raakt. Waarom zouden we er dan mee stoppen?’

– Merken jullie dat therapiehonden als Lizzy steeds gebruikelijker worden?

‘Dat merken wij zeker. Mandy van Dokter Snuffel moest haar plekje wel veroveren, maar inmiddels omarmen alle begeleiders van Anne enthousiast deze nieuwe methodiek. Want zij zien ook dat er daadwerkelijk iets verandert. Het wordt steeds meer geaccepteerd dat honden een rol kunnen spelen op een niveau waar wij onze vinger niet op kunnen leggen. Anne wordt daar gelukkig van en maakt stapjes vooruit. Dat is voor mij genoeg, ik heb geen wetenschappelijk bewijs nodig.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.